NEWS
latest

22 August

Meteoropatija: Kako vremenske prilike utiču na naše zdravlje i raspoloženje

Da li i vas boli glava kada napolju pada kiša? Da li ste umorni i  razdražljivi kada se iznenada promeni vreme? Opšte je poznata činjenica da nagle promene temperature, vlažnosti vazduha, brzine vetra i atmosferskog pritiska mogu uticati kako na naše raspoloženje, tako i na već postojeće probleme sa kostima, srcem, krvnim sudovima, plućima i nervnim sistemom. Istraživanja pokazuju da meteoropatija pogađa trećinu stanovništva, muškarce i žene svih uzrasta, a najizraženija je kod žena srednjih godina.


Proverite da li ste meteoropata

Meteoropatija ne predstavlja neku vrstu bolesti, već reakciju našeg organizma na promene vremena i različite simptome koji se ispoljavaju usled toga. Vreme se može menjati od boljeg ka lošijem ili od lošeg ka boljem, a problemi nastaju kada naše telo ne stigne na vreme da se adaptira na novonastale promene.

Postoji niz fizičkih i psihičkih simptoma koji ukazaju na to da je neka osoba meteoropata, a ispoljavaju se uglavnom dvadeset četiri do četrdeset osam sati pre nego što će nastupiti promena vremena. Fizički simptomi najčešće uključuju glavobolju, migrenu, mučninu, vrtoglavicu, fizičku slabost, bolove u mišićima i zglobovima. Takođe se može ispoljiti ubrzan rad srca i porast krvnog pritiska. Sa druge strane, promene vremenskih prilika utiču i na naše psihičko stanje, uzrokujući nagle promene raspoloženja, konstantan osećaj umora i iscrpljenosti, razdražljivot, nedostatak koncentracije i nesanicu.

Meteoropatija se može ispoljiti u dva vida – kod relativno zdravih osoba se javljaju promene raspoloženja ,osećaj slabosti ili kratkotrajni bolovi, dok se kod osoba sa već prisutnim bolestima (reumatske, srčane, plućne bolesti, visok krvni pritisak i slično) postojeći simptomi zbog vremena još više pogoršavaju.

Meteoropatski simptomi uglavnom ne traju dugo, već dan ili dva, dok se telo ne adaptira na vremenske prilike, vraćajući se u prvobitno stanje.


Prevencija

Iako za meteoropatiju nema pravog leka jer ne možemo uticati na vremenske prilike, postoje ipak neke stvari koje možemo učiniti kako bismo preventivno reagovali i ublažili simptome.

Ukoliko se promena vremena predoseti, potrebno je izbegavati sve vrste alkohola, kao i čokoladne proizvode koji mogu podstaći razdražljivost. Zdrava ishrana i dovoljan unos vitamina preko povrća i voća predstavljaju najbolji vid prevencije. Takođe, potrebna je dovoljna količina tečnosti, sna, ali i redovno kretanje i fizička aktivnost.
Kako bi se smanjili simptomi, preporučuje se da se, ukoliko ste u mogućnosti, manje umarate u ovom periodu, odlažući teže i stresne poslove za kasnije. S obzirom na to da su bolovi česta posledica reakcije na vreme, najčešće se kao prva pomoć uzimaju različiti analgetici za ublažavanje bolova u glavi i drugim delovima tela. Ipak, lekari upozoravaju da prekomerno korišćenje lekova može doneti više štete nego koristi, tako da bi, pre posezanja za tabletama, trebalo pokušati sa čajevima na bazi kamilice, lipe, lincure gloga, matičnjaka.

Provodite više vremena napolju, na otvorenom a ukoliko ste primorani da budete unutra, trudite se da to bude u provetrenim, osvetljenim prostorijama.






Autor: Katarina Femić
Fotografija: Alexander Novikov
Izvor: jollymagazine.com

« PREV
NEXT »

No comments