NEWS
latest

08 December

MUP UPOZORAVA: Ne otvarajte nepoznate mejlove

MUP i Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala su, povodom sajber napada koji je pogodio više od 60 država i koji je u svetskim bezbednosnim krugovima okarakterisan kao najveći “Ransomware” napad, obavestili građane o merama predostrožnosti koje bi trebalo da preduzmu kako bi sprečili ovu vrstu računarskog napada.

Oni savetuju građane da ne otvaraju mejlove, drugu elektronsku poštu i priloge od pošiljaoca koji nisu poznati, koje ne očekuju ili koji su sumnjivi, da ne otvaraju linkove na internetu, e-mailovima ili čet porukama samo ako su potpuno sigurni u pošiljaoca ili u navedenu internet stranicu i da redovno bezbedno kopiraju sve važne podatke na računaru (back up), kako bi u slučaju blokiranja podataka “Ransomware” uvek imali rezervnu kopiju podataka i na ovaj način izbegli da budu žrtva ucene.

Ove mere je potrebno primenjivati u svakoj prilici, imajući u vidu činjenicu da se radi o vrlo sofisticiranom računarskom napadu, da se za blokiranje podataka koriste ključevi za šifrovanje koje je skoro nemoguće dešifrovati i da se za otkup isključivo traže bitkoini kao digitalna kripto-valuta kod koje je nemoguće locirati korisnika, odnosno napadača, navedneo je u saopštenju MUP-a.

“Ransomware” je vrsta računarskog zlonamernog softvera koji se tajno instalira na računarima žrtve i koji nakon toga kriptuje sve podatke na računaru, odnosno blokira ih i sprečava vlasnika da ih koristi, navodi se u saopštenju.

Žrtva istovremeno dobija poruku u kojoj se navodi da je potrebno da plati otkup napadaču kako bi podaci na računaru bili odblokirani.

Otkup se uvek traži u virtuelnoj kripto-valuti bitkoin.

Žrtve su uglavnom male i srednje firme, ali su zabeleženi napadi i na velike poslovne sisteme, kod kojih blokiranje službenih ili poslovnih podataka na računarima može da dovede do velike štete, stoji u saopštenju.

Iako do sada nije bilo prijavljenih ovih slučajeva, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pozivaju sve građane i privredne subjekte da, ukoliko su bili napadnuti između petka i subote, o tome obaveste policiju i tužilaštvo.

Inače, policija i posebno tužilaštvo prate ovu situaciju i razmenjuju podatke sa Interpolom, Europolom i drugim međunarodnim organizacijama, navedeno je u saopštenju.


Izvor: Tanjug.rs
« PREV
NEXT »

No comments