NEWS
latest

22 December

Sirijski migrant digao je prašinu u Hrvatskoj zbog nestanka ćerkice (5), a sada je otkrivena PRAVA ISTINA


Sirijac Vadi Gazi Sineid (43) pre tri meseca na noge je digao hrvatsku javnost, a onda i policiju optužbama da su ga hrvatski policajci na plitvičkom području razdvojili od ćerke Alse (5) s kojom je, kako je tada tvrdio, ilegalno ušao na područje Republike Hrvatske sa grupom Iračana s kojom je, kako je navodio, dete nastavilo putovanje migrantskom rutom, a on je vraćen u Bosnu i Hercegovinu razbijenog telefona.

Nakon snažnog medijskog pritiska policija je raspisala potragu za nestalim detetom, a migrant Vadi Gazi, koji je imao legalnu putnu ispravu, dobio je priliku da zatraži azil u Hrvatskoj.

Međutim, svojevoljno je napustio Prihvatilište za strance u zagrebačkom Porinu te mu se izgubio svaki trag, sve dok se nije domogao Italije, odakle se javio sedam dana kasnije šaljući poruku da se želi vratiti u Bosnu i Hrvatsku i nastaviti da traži diete. Ali, ipak nije krenuo prema istoku, već je nastavio prema zapadu. Policija je potvrdila da nikada posle nije naknadno kontaktirao hrvatsku policiju niti je evidentiran njegov ulazak ili boravak u Hrvatskoj. Jutarnji list saznaje da se u ovom trenutku nalazi u Holandiji.  


Lažna uzbuna

Do te je informacije došla policija koja je sve vreme istraživala ovaj slučaj potvrđujući da se "prema informacijama dobijenim od policijskih vlasti Kraljevine Holandije Vadi Gazi nalazi u jednom od centara za azil u od početka oktobra 2018. godine, gde je zatražio azil”. S obzirom na ovakav sled događaja, policija sumnja u njegovu verziju priče toliko da svoje kriminalističko istraživanje u ovom slučaju širi i na moguće počinjenje kaznenog dela lažne uzbune.

- Budući da je tokom kriminalističkog istraživanja i potrage za nestalim detetom postojala sumnja u verodostojnost prijave nestanka Alse Gazi od strane oca Vadija Gazija, Opšinskom državnom tužilaštvu u Karlovcu policija je dostavila Opšti izveštaj o preduzetim radnjama i prikupljenim saznanjima. U svezi navedenog nastavlja se kriminalističko istraživanje vezano za sumnju u počinjenje kaznenog dela lažne uzbune iz članka 316. Kaznenog zakona - rekli su za "Jutranji" u policiji.  

Istražujući njegove navode, MUP RH putem međunarodne policijske saradnje zatražilo je određene provere od Interpola u Damasku, pa su primili povratne informacije da je Vadi Gazi napustio Siriju u oktobru 2011. U odgovoru je takođe navedeno da ne postoje podaci o ulasku ili izlasku maloletne Alse Gazi iz Sirije. U slučaju punom kontradiktornosti jedna je posebno zanimljiva.

Naime, prema podacima iz njenog pasoša i iskazu oca, koji se još uvek navode u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, Alsa Gazi je rođena 29. oktobra 2013.u libanskom Bejrutu, ima sirijsko državljanstvo, a formalno prebivalište u turskom Istanbulu. Osim toga, navodi se da je visoka 120 cm i ima broj stopala 30, kestenjastu kovrdžavu kosu, mali ravan nos, te male ovalne uši slobodnih resica. Lice joj je ovalno i slabije je telesne građe. Na desnoj natkolenici ima mladež veličine kovanice. Nestala je, kako piše, 11. septembra prilikom nezakonitog prelaska državne granice, na području Policijske uprave Karlovac.  

Ona zaista nije izmišljena osoba, informacije koje se mogu proveriti po društvenim mrežama poklapaju se s onim što je objavljeno u obliku njenih ličnih podataka, da je rođena u Bejrutu u Libanu, kao i da ima veze sa Sirijom. Sirijski migrant Vadi Gazi imao je njen pasoš, ali, nakon svega, teško je tvrditi da je upravo on otac tog deteta. Isto tako, sasvim je izvesno da je on na put migrantskom rutom krenuo s detetovom pasošem, ali nije poveo i dete.  






Izvor: blic.rs
« PREV
NEXT »

No comments