NEWS
latest

03 December

Šta ako nas pravi prijatelj izneveri ...!?


Patnja i praznina koju osećamo u sebi nakon izdaje prijatelja mogu biti uzuzetno bolni. Međutim, samo direktno suočavanje s bolom može nam pomoći da prevazićemo negativne emocije.

Nakon što nas izneveri neko blizak i drag, većina nas želi dve stvari, uglavnom istovremeno. Sa jedne strane, želimo da povredimo osobu koja je povredila nas i to podjednako duboko i bolno, a s druge strane, želimo da se izdignemo iznad te situacije i ponudimo toj osobi oproštaj. Međutim, nijedna od ove dve taktike ne funkcioniše. Ako izgovorimo mnogo uvredljivih reči, mogu nam se vratiti kao bumerang pa ćemo se mi, posle svega, osećati loše baš kao i osoba koju smo želeli da povredimo. Nasuprot tome, ako kažemo da joj opraštamo, naročito ako pritom nismo iskreni, samo ćemo delovati naduveno i uobraženo.

Ipak, postoji dosta toga što možemo da učinimo kako bismo se osećali bolje, smatra Deepak Chopra, autor knjiga o zdravlju, uspehu, odnosima i spiritualnosti.

Kako on kaže, isto kao što svaki bol ima svoju priču, tako i svako lečenje mora da bude specifično. Ali jedno je sigurno: možete izlečiti sebe samo onda kada popunite prazninu koja je ostala u vama nakon nečije izdaje.

Zapamtite da je jedina izdaja koja nanosi štetu ona koja razori lične i duboke veze. Jer, ljubav je ono što vas spaja sa drugom osobom, što vam omogućava da osetite njene emocije kao svoje. Ukoliko ste iskusili takvu povezanost sa nekim, znate da je to viša stvarnost. A kada se takva veza razori, osećate se kao da ste izgubili deo sebe.


Kako da se oslobodite patnje i pronađete sebe ponovo?

1. Izađite iz sebe. Posmatrajte sebe spolja, kao da ste vi onaj koji pomaže, a ne onaj kome je potrebna pomoć u toj situaciji.

2. Nemojte se prepuštati emocijama koje ne možete da priuštite sebi. Nemojte se ponašati kao da vam je bolje nego što jeste.

3. Napravite plan emocionalnog oporavka. Obratite pažnju na to šta vas najviše boli, osetite da ste ranjeni, posmatrajte sebe kao ranjenika i pobrinite se da zalečite te delove. Nemojte se oslanjati na to da će vreme učiniti svoje jer to nije dovoljno.

4. Osetite prazninu u sebi i prebolite je. Ali obećajte sebi da ćete prazninu popuniti.

5. Potražite blisku osobu koja je iskusila iste nevolje i uspela da prevaziđe problem.

6. Fokusirajte se na budućnost. Potrudite se da vam sutra bude bolje nego danas. Nemojte razmišljati o tome šta je moglo da bude.

7. Zaboravite na samosažaljenje tako što ćete misliti na druge. Bavite se aktivnostima koje grade vaše samopouzdanje.  


Da biste se izlečili, morate pre svega da budete dobri prema sebi. Znaćete da ste na dobrom putu kada počnete da se ponašate fino prema onome ko vas je izdao. To zvuči nemoguće u momentu kada vam je bol još uvek jak, ali ne možete biti dobri prema sebi ukoliko se duh prihvatanja, tolerancije i oproštaja ne proširi oko vas. U suprotnom, vaša dobrota biće samo maska za egoizam. Ukoliko kažete sebi "Meni je sve bolje, nadam se da on trune u paklu", nećete biti bliže izlečenju, a unutrašnja kontradikcija će vas izjedati.

Na kraj ovog puta, kada se izlečite i popunite prazninu u sebi, shvatićete koliko ste srećni. Koliko god je izdaja bolna, oproštaj pripada onima koji pre svega znaju kako da vole, a vi ste jedna od tih osoba.


Autor: Una Kostandinović
Izvor: lovesensa.rs

« PREV
NEXT »

No comments