NEWS
latest

09 January

Ajfelova Kula - simbol Pariza



Kažu da je Pariz grad ljubavi, istorije, arhitekture, umetnika i mode. Pariz je poznat i po francuskoj kuhinji, parfemima, dobrim vinima i konjaku ... Ali svakako prva asocijacija za Pariz je Ajfelova kula.

Ajfelova kula je metalni toranj sagradjen 1889. godine kao eksponat za Svetsku izložbu u Parizu povodom proslave stogodišnjice francuske revolucije. U vreme kada je Ajfelova kula završena među parižanima bilo je i takvih mišljenja da toranj prestavlja ruglo grada i da ga treba srušiti. Pa ipak, danas se smatra jednim od remek dela arhitekture u svetu.

Do 1939. godine Ajfelova kula bila je najviša gradjevina na svetu. Do vrha tornja moguće je doći liftom ili stepenicama. Ako izberete stepenice, trebalo bi da znate da ih do vrha ima ukupno 1665. Kada su veliki vetrovi toranj je otvoren za posetioce samo do drugog sprata.

Graditelj Ajfelove kule, Gustav Ajfel, poznat je po tome da je projektovao i unutrašnje elemente Kipa slobode. U svetu postoji 20 kopija Ajfelove kule. Ajfelovu kulu u Parizu godišnje poseti oko 7 miliona ljudi.


Eiffel Tower, Paris
Tekst i fotografije: N.V.

« PREV
NEXT »

No comments