NEWS
latest

18 March

. Gljivične infekcije na noktima

Gljivice na noktima mogu da budu veoma neprijatne, uporne, pa čak i bolne, te je neophodno znati kako nastaju i koja ja najbolja preventiva od ovih oboljenja.

Gljivice na noktima nastaju kada gljivice napadnu nokat na rukama ili nogama ili pak kožu ispod nokta. One mogu da napadnu nokte kroz male rezove u koži oko nokta ili kroz otvor nokta i kože ispod nokta.

Ako ste zdravi, gljivične infekcije noktiju neće izazvati ozbiljne probleme, ali mogu da izgledaju loše i da unište vaš nokat ili kožu ispod nokta.

Ukoliko imate slab imunitet ili dijabetes, gljivice na noktima mogu da izazovu ozbiljne probleme. Najbolje je da se pravovremeno obratite vašem lekaru kako biste na adekvatan način lečili gljivičnu infekciju.

Različite vrste gljivica mogu da izazovu gljivičnu infekciju, ali većina njih je isti tip koji izaziva i atletsko stopalo.


UZROCI

Gljivice najbolje uspevaju na toplim, vlažnim mestima i mogu da se prenose od osobe do osobe. Gljivice možete da dobijete od bosonogog hodanja na javnim bazenima i tuševima, deljenjem ličnih stvari, poput peškira i grickalica za nokte. Ako imate atletsko stopalo, gljivice mogu da se rašire iz vaše kože do vaših noktiju.


KAKO SE MANIFESTUJU?

Nokti sa gljivičnom infekcijom mogu da postanu žuti ili beli, postanu deblji, krti, da se polome ili odvoje od kože.

Kada imate gljivičnu infekciju, može biti veoma neprijatno ili čak bolno da nosite cipele, hodate ili duže stojite. Gljivice mogu da se prošire i na ostale nokte ili kožu, a vremenom infekcija može da izazove trajno oštećenje nokta.


PREVENTIVA

  • Pre spavanja, operite i pažljivo osušite noge.
  • Nosite sandale ili cipele od materijala koji omogućavaju da noga diše i da nema vlage. 
  • Neka se cipele prosuše 24 sata pre nego što ih ponovo nosite.
  • Nosite čarape, a promenite ih ako vam se noge znoje.
  • Nemojte da delite sa drugim ljudima turpije za nokte, makaze, čarape, peškire i druge lične stvari.
  • Nosite flip flop papuče ili sandale za tuširanje na javnim mestima, bazenima, svlačionicama i tuševima.


Izvor: http://www.menshealth.rs

« PREV
NEXT »

No comments