NEWS
latest

14 January

Ječam, hrana za sportiste

Od slada se dobija brašno visoke hranljive vrednosti, bogato vitaminom B12, koji gotovo da ne postoji u namirnicama biljnog porekla.

Ječam je najstarija kultivisana žitarica i nezaobilazni deo ishrane naroda istočne Evrope, Bliskog i Dalekog istoka. Potiče iz Etiopije i jugoistočne Azije, gde se se uzgajao još pre deset Milenijuma. U antičkoj Grčkoj bio je osnovni sastojak u pripremi hleba i važna namirnica u ishrani vojnika i tadašnjih sportista. Izuzetno je cenjen i u starom Rimu, a snažne gladijatore su zvali "hordeari", što je značilo "oni koji jedu ječam". Drevni Kinezi su ga smatrali simbolom muške zrelosti.

Danas se, istina, najviše koristi kao sirovina u proizvodnji piva, mada se od slada dobija i brašno visoke hranljive vrednosti, bogato vitaminom B12, koji je redak u namirnicama biljnog porekla. Poseduje i zavidnu količinu vitamina E, kao i enzime koji podstiču lučenje želudačnih sokova, zbog čega se preporučuje i rekonvalescentima, deci i starijima.

Od vitamina, posebno je važna pantotenska kiselina, koja ulazi u strukturu koenzima A, zaduženog za oslobađanje energije iz ugljenih hidrata. Ova kiselina je neophodna i za metabolisanje masti i belančevina. Zahvaljujući njoj, ječam ima dobro poznati efekat "zagrevanja". Poseduje i vlakna, poput beta-glukana, koja pospešuju varenje i održavaju ravnotežu crevne mikroflore, snižavaju i holesterol u krvi, pa tako smanjuju rizik od srčanih obolenja.

Kliničke studije su potvrdile da konzumiranje celovitog ječma ili ječmenih proizvoda u vidu prekrupe, pahuljica ili brašna, efikasno snižava holesterol, naročito loš (LDL). Osim toga umanjuje i apsorpciju šećera čime smanjuju rizik od pojave dijabetesa tip 2. Da bi se postigao taj cilj, trebalo bi da se unese minimum 3 grama beta-glukan vlakana. U praktičnom smislu to izgleda ovako: četvrtina šolje nekuvane ječmene prekrupe ili jedna čaša kuvanog ječma sadrži 2,5 g ovog vlakna, a polovina šolje nekuvanih pahuljica oko 2 g. Na smanjenje holesterola deluju i nezasićene masne kiseline, kojih je u ječmu čak 35 odsto, po čemu je jedinstvena među žitaricama.
Druge vrste vlakana povećavaju i produžavaju osećaj sitosti, što je važno za održavanje telesne težine i sprečavanje gojaznosti. Istovremeno, podstiču redovno pražnjenje creva.

Celo zrno ječma, prženo i samleveno, uz dodatak cikorije, može da zameni kafu. Pomešana sa mlekom (kao bela kafa) predstavlja izvrstan napitak za decu i starije osobe, jer ne sadrži kofein.

Zbog bogatstva hranljivim sastojcima i povoljnog delovanja na zdravlje, ječam bi trebalo jesti što češće, od njega možete da napravite ukusne čorbe, supe, napitke, kaše...

« PREV
NEXT »

No comments