NEWS
latest

20 January

Osam grešaka koje mogu detetu da sruše samopouzdanje


Samopuzdanje je ono što deci daje hrabrost da istražuju svet, prihvate nove nepoznate izazove i da pritom veruju sami u sebe i svoje snage. 

Kojim greškama narušavamo ili pak previše hranimo samopouzdanje deteta? 


Kritikovanje deteta 

Kad kritikujemo decu, vrlo lako, a opet nenamerno to radimo tako da kritikujemo i njih kao osobe. Kad im kažemo da smo se razočarali u njih, rušimo kockice njihovog samopouzdanja, a time i volju i želju da se suoče s novim izazovima. I tako pomalo vežemo njihovu ličnost uz uspehe i neuspehe, što nikako nije dobar temelj. 


Previše hvaljenja 

Naspram kritikovanja, imamo i drugu krajnost: previše hvaljenja. Iako pohvale hrane samopouzdanje, bitno je znati kada i kako ih koristiti. Kao i kod kritika, pohvalite konkretne postupke deteta i njihov trud umesto uopštenih rečenica kojim obično hvalimo njegove crte ličnosti. 


Kontrolisanje života deteta 

Dajte im da pronađu svoje interese i onda ih u tome beskrajno podržavajte. 


Kad radimo sve umesto deteta 

Iako odrasli verovatno puno stvari mogu da urade brže I bolje, nije stvar u brzini ni kvalitetu. Ako pustimo decu da to urade sporije i uz po koju grešku, dajemo im priliku da razvijaju nezavisnost, uče da rešavaju probleme i razmišljaju svojom glavicom, ali i nositi se s frustracijama i razvijati upornost, kad ne uspeju iz prvog pokušaja. A ponekad i mi, odrasli, od njih možemo da naučimo nove načine razmišljanja, one originalne dečje. 


Stremljenje savršenstvu 

Postavljanje visokih očekivanja može da ima sasvim suprotno dejstvo na dete od onog željenog. Deca mogu biti pod stresom i u velikom strahu da nas ne razočaraju, a u takvo stanje sigurno nije plodonosno za razvoj i učenje. 


Zanemarivanje komunikacije 

Aktivno slušanje onoga što govore bez prekidanja pomaže deci da shvate da su važna i da su nam njihove želje, osećaji, potrebe i mišljenja važni. 


Poređenje s drugom decom 

Ovo je sigurno jedna od prvih i najgorih grešaka u rušenju samopouzdanja koju roditelji krenu da rade još dok je dete u pelenama. Nije važno da li upoređujemo dete s drugom decom ili čak samim sobom, kad smo bili njihovih godina, dete će to često doživeti kao poruku da nije dovoljno dobro. Nijedan čovek nije jednak drugome, pa tako ni poređenja nemaju smisla niti donose išta dobro. 


Izražavanje vlastitog nedostatka samopouzdanja 

Dobar način za podsticanje razvoja samopouzdanja deteta je da mu pokažemo dobar primer kod sebe. Stoga govorite sami o sebi pozitivno i budite model koji će ih naučiti saosećanju, ljubaznosti i naposletku samopouzdanju.


Izvor: www.b92.ne
« PREV
NEXT »

No comments