NEWS
latest

31 January

Pravila za intimnu higijenu

Svaka žena svakodnevno koristi kremu i tonik, a pomoću specijalne pene ili mleka skida šminku i neguje kožu oko očiju, a jednom nedeljno radi piling. I povrh svega toga, primenjuju razne masaže i kure na svom licu samo da bi sačuvale zdravlje i lepotu kože. Ali koja žena može da se pohvali isto tako brižljivom i temeljnom negom intimnih delova tela? O intimnoj higijeni se retko govori i piše. Ginekolozi, naime, kažu da postoje određena pravila koja moraju da se poštuju da bi se sačuvalo zdravlje polnih organa žene.    
Fluor genitalis je sekret u materici. Njegova količina i izgled menjaju se u zavisnosti od količine hormona, psihičkih, ali i fizičkih okolnosti.

- Normalan iscedak u materici zdrave žene ima različite funkcije, a najvažnija je zaštita genitalnog trakta od infekcije. Održavanje intimne higijene je posebno važno za žene, ne samo kao način da budemo čiste i sveže, već i u sprečavanju ozbiljnih zdravstvenih problema - kaže dr spec. Slavica Vasiljević, ginekolog.

Evo osnovnih pravila kako održavati besprekorno čisti predeo "tamo dole":


Kako pH faktor utiče na zdravlje

Uzrok mnogih ženskih nedaća - upala, infekcija, pa i polnih bolesti - krije se u narušavanju vaginalne mikroflore. Devedeset odsto normalne mikroflore čine laktobakterije koje luče mlečnu kiselinu. Ph vrednost u vagini iznosi 3,3, što znači da je to kisela sredina koja sprečava prodiranje patogenih mikroorganizama. Ukoliko se ta kiselost naruši i sredina postane više bazna, broj laktobakterija se smanjuje, pa se oslobađa prostor za prodor drugih mikroorganizama.

Ta kiselo-bazna ravnoteža se najčešće remeti kad prilikom pranja u vaginu dospe sapunica. Nije strašno ako se to desi jednom, ali ti konstantni bazni udari dovode do ozbiljnog narušavanja mikroflore i infekcije. Prvi simptom je obilniji vaginalni sekret karakterističnog neprijatnog mirisa. Dakle, žena koja koristi običan sapun, ma kako fin, i hlorisanu vodu remeti normalnu vaginalnu mikrofloru, a to nije nimalo naivno.

Higijenu intimnih delova tela treba održavati specijalnim preparatima, najčešće gelovima određene kiselosti koji se kupuju u apoteci ili svakoj bolje snabdevenoj parfimeriji. To su preparati s biljnim ekstraktima koji ne nadražuju sluzokožu i sprečavaju upalu. Bitno je da sapun ili specijalni preparat ima Ph oznaku od 3,8 do 4,5 jer tada neće doći do promene bakteriološke sredine u vagini. Zabranjena su unutrašnja inspiranja, osim po preporuci lekara, jer se time povećava mogućnost infekcije.


Uklanjanje dlaka ispod i oko "stidnih mesta"

Logično je da dlake treba uklanjati tamo gde se najviše kupi prljavštine i neugodnog mirisa. To su upravo mesta ispod i oko stidnih mesta.


Veš

Izbacite iz ormana sintetičke gaćice i suviše tesne farmerke jer koža u njima ne može da diše, pa se stvara povoljna sredina za razvoj štetnih bakterija. Pamučni veš nema zamenu. Takođe, imajte na umu da upotrebu dnevnih uložaka ne treba zloupotrebljavati, jer oni prave toplu, vlažnu, zatvorenu sredinu, što je odlična podloga za razne infekcije.


Šta izaziva infekcije

Žena je već od prve menstruacije izložena promenama, a posebno početkom seksualnog života. Fiziološki, kod svake menstruacije dolazi do porasta pH, što pogoduje infekciji. Do porasta pH dolazi i prilikom šećerne bolesti, infekcije genitalnog trakta (cervicitis, endometritis, piometra), kao i prilikom hormonalnih poremećaja. Trudnoća i babinje su takođe stanja u kojima je žena izuzetno osetljiva na infekcije. Čak i dugotrajna primena antibiotika, ispiranja i strana tela u materici takođe pogoduju infekciji. Ponekad se neracionalnom upotrebom antibiotika ili i vaginaletama može uništiti normalna vaginalna flora, a time i osnova prirodne odbrane od infekcije.Ishrana

Raznovrsna zdrava ishrana sa mnogo voća i povrća čuva imunitet organizma, pa i vagine. Koncentrovane slatkiše treba izbegavati u slučaju da ste skloni gljivičnim infekcijama. Trudite se i da unosite dovoljno tečnosti i da pijete jogurte sa dobrim bakterijama.Izvor:
www.zenasamja.me
www.blic.rs
« PREV
NEXT »

No comments