NEWS
latest

25 February

Mesta koja nestaju

Naša planeta Zemlja je dom neverovatnih prizora prirode. Ali, bilo zbog klimatskih promena ili nemarnosti čoveka, neka od ovih prirodnih lepota u velikoj su opasnosti od nestajanja u narednih 100 godina – a možda i pre. Od Patagonijskih glečera do sliva Afričke reke Kongo, postoji mnogo prirodnih čuda širom planete. Pođite sa nama u virtualni obilazak što pre dok još nisu nestala. 
Sejšeli

Jedna od najpopularnijih destinacija svih zaljubljenih, ili onih koji traže raj na zemli, Sejšelska ostrva, nalaze se u Indijskom okeanu blizu obala Madagaskara i nestaju zbog erozije peska. U opasnosti su da potpuno nestanu u sledećih 50 – 100 godina.
Planina Kilimandžaro, Tanzanija

Snežna kapa na vrhu planine Kilimandžaro u Tanzaniji možda neće biti tamo još dugo. Između 1912. i 2007. godine, ledena kapa Kilimandžara se već skupila neverovatnih 85 procenata.

Mirador, Nacionalni park Tikal, Gvatemala 

Područje Mirador, u Nacionalnom parku Tikal u Gvatemali, dom je misterioznih ruševina Majanske civilizacije. Uprkos svemu, ilegalna seča i paljenje šuma, mogu uništiti i ovaj delić istorije.
Patagonijski glečeri, Argentina 

Patagonijski glečeri ubrajaju se među najlepše turističke destinacije na svetu, ali sve manje kiša, a sve veće temperature, uzrok su sve bržeg nestajanja ovog svetskog čuda.
Zahara de la Sierra, Španija 

Provincija Kadiz, u planinama Andaluzije u južnoj Španiji, Zahara de la Sierra, ostaje kako bez zelenih površina tako i bez divljih životinjskih vrsta, a sve zbog porasta temperature i smanjenja kišnih padavina u proteklim godinama.
Madagaskarske šume 

Procena je da će Madagaskarske šume postojati još samo 35 godina zbog mnoštva uzrokovanih požara i masovne seče drveća.
Nacionalni park Glacier, Montana 

Broj glečera u Nacionalnom parku Glacier, u Montani, spao je na 25 od prvobitnih 150. Za nekih 15 godina možda neće biti više ni jednog.
Venecija, Italija 

Svoju vožnju gondolom bolje obavite što pre, jer Venecija tone već godinama, a ne postoje nikakvi znaci da će se ovaj proces zaustaviti. Svaka sledeća poplava u nadolazećim godinama, ( a ima ih sve više) doprinosi sve više nestajanju grada na kanalima.
Machu Picchu, Peru 

Ruševine nekadašnje imperije Inka privlače milione turista svake godine, i uveliko premašuju granicu od 2.500 posetilaca za jedan dan koju su postavile UNESKO i Peru. Mnogi misle da bi upravo to, u sadejstvu sa klizištima i erozijom tla, moglo da izazove urušenje ostataka, ukoliko se ne donese nova limitirajuća zakonska regulativa.
Mrtvo more

Mrtvo more, koje razdvaja Jordan od Izraela, potonulo je već 24 metara, i nestalo skoro za trećinu u poslednjih 40 godina. Ukoliko okolne zemlje oko Mrtvog mora nastave da uzimaju i koriste vodu iz reke Jordan (iz jedinog mesta odakle Mrtvo more crpi vodu ), ono će polako i potpuno nestati u narednih 50 godina.
Alpi, Evropa 

Loša vest za planinare i ljubitelje zimskih sportova: Klimatske promene se najače osete na Alpima zato što su one na nižoj geografskoj širini nego neki drugi planinski venci, kao na primer Rockies u Americi. Svake godine Evropski planinski pojas izgubi oko 3% svojih glečera, što znači da će do 2050 godine ostati skoro bez leda.
Tuvalu 

Nastanjena u Pacifičkom okeanu između Australije i Havaja, Tuvalu je mala Polinežanska nacija koju sačinjavaju devet ostrva. Ostrva su u opasnosti da budu poplavljena vodom koja ih okružuje, zato što su izdignuta samo 4,5 metara od nivoa mora.
Tadž Mahal, India 

Tadž Mahal je jedna od najpoznatijih svetskih građevina, ali neki svetski eksperti smatraju da bi se lokacija mogla urušiti zbog erozije i zagađenja.
Veliki Pregradni greben, Australija 

Svetski najveći koralni greben, Australijski Veliki Pregradni, je sveden na skoro polovinu svoje veličine zbog sve prisutnijeg globalnog otopljavanja u poslednjih 30 godina. Korali blede i tope se zahvaljujući sve otrovnijoj kiselini, što naučnike uverava u tvrdnju da bi mogli nestati kompletno do 2030. godine.
Piramide, Egipat 

Egipatske piramide i Velika Sfinga suočeni su sa erozijom od zagađanja. Zemlja na kojoj se nalaze je toliko zagađena, da postoji zabrinutost da bi eventualno moglo doći do urušavanja tla.
Amazon, Brazil 

Sa impresivnih 2,1 milion kvadratnih milja, Brazilski Amazon su najveće kišne šume na svetu. To je dom najraznovrsnijih biljnih i životinjskih vrsta na svetu, ali sve ubrzanija seča šume i širenje agrokulture mogli bi dovesti do rapidnog uništenja ove prašume.
Veliki Kineski zid, Kina 

Najveća građevina na svetu, delo ljudskih ruku, Veliki Kineski zid, preživeo je već više od 2000 godina. Godinama najposećenija destinacija već je dve trećine dužine zida oštećeno ili uništeno. Zid bi mogao biti znatno umanjen zbog erozije u narednim godinama.
Maldivi 

Maldivi, ostrvska nacija u Indijskom okeanu, polako tone, a sve zbog klimatskih promena. Naučnici predviđaju da će potpuno nestati u narednih 100 godina.
Mosques of Timbuktu, Mali 

Pravljene uglavnom od blata, džamije u Timbuktu su zaostavština još iz 14 veka, i nalaze se pod zaštitom UNESKO-a. Ali ne postoji nikakva zaštita od promenljivih temperatura i sve više nadolazećih kiša koje prete da ih unište.


Prevod: Redakcija
Izvor: MSN | Lifestyle | The Guardian
The Independent | Travel Channel | BBC News







« PREV
NEXT »

No comments