NEWS
latest

01 March

FILMOPOETA, nova forma kratkog filma

Novu formu kratkih filmova, koji objedinjujući u sebi nekoliko umetnosti, a bazirana, kako i samo ime kaže, na filmu i poeziji, započinje potpuno novi žanr kojeg su sami njegovi kreatori Biljana Mrmoš (dipl. glumica i prof. srpske književnosti i jezika) i Daniel Toader (cinematographer) iz Novog Sada nazvali filmopoet ili filmopoeta. 
Svaki filmopoet rađen je na osnovu tema izabranih pesama određenih pesnika. Kroz kadrove, radnju, igru i glumu, iščitava se tema a sam tekst pesme se izgovara u jednom momentu ili kroz nekoliko sekvenci tokom celog filma. 

Cilj im je, kako i sami kažu, snimiti film, koji dužinom ne opterećuje gledaoca, a profesionalnom glumom, besprekornom fotografijom, lokacijama, kadrovima, detaljima, kostimima, zvukom itd, zaokuplja pažnju i na novi način predstavlja i približava određeni tekst pesme, predočavajući tako i stil i rad pesnika koji je izabran.  

Ovim putem ne samo da poeziju sa lakoćom predaju čitaocu, nego neguju i film i fotografiju i glumu i kvalitetnu muziku, a tako i lepu umetnost uopšte. Danas je više nego preko potrebno iznedriti nove oblike za gledaoce koji još uvek teže ka kvalitetnoj umetnosti.  

Veoma je važna činjenica da je svaki filmopoet baziran na detaljnoj i dubokoj analizi dela čija se tema bira. Ispunjen je simbolikom– od načina na koji se izvode kadrovi, jezik kostima, boje koje se pojavljuju i ističu, deo dana koji se obuhvata (zora, sumrak, zlatni sat, noć itd), izbor  lokacija (voz, most, oronuli dvorac, prazne ulice itd), način na koji se igra, lik devojke koji se pojavljuje i sa vrlo istančanom fizičkom radnjom „priča“, izabrana muzika koja sve to prati, i sve ostalo što je uključeno, čime se sem umetničkog pristupa, pažnja gledalaca zaokuplja tako što im se nudi nešto i za razmišljanje. Dakle ne samo da se ovo posmatra kao čin lepe umetnosti, ono se predstavlja i kao analitički, edukativni i misaoni segment koji odgovara različitim profilima- ljubiteljima filmske umetnosti, fotografije, književnicima, čitaocima, književnim kritičarima i analitičarima, ljubiteljima muzike oslikane kadrovima i dr.  

Novi žanr, koji su ovi umetnici nazvali filmopoet(a) predstavlja odgovor na potrebu svih onih koji i dalje neguju umetnost kao lepu a pošto se radi o profesionalnim ljudima koji sačinjavaju tim, svakako se neguje kvalitetna umetnost.

Prva filmopoeta koju su uradili je na temu pesme „Možda“ pesnikinje Tatjane Pupovac. Potom su obrađene pesme i drugih pesnika srpske književnosti. Pogledajte jedan od videa na linku ispod:

“ČEKAONICA ” FILMOPOETA – VIDEO







Izvor: http://srpskatelevizija.com
« PREV
NEXT »

No comments