NEWS
latest

29 March

Prolećna dijeta: najlakši način da se otarasite viška kilograma

Čim zakoračimo u prve dane proleća obično odmah počinjemo da razmišljamo o nakupljenim kilogramima koje smo dobili tokom zime, a koje smo vešto prikrivali slojevima zimske garderobe. Većina nas se opusti jer se nosi šira, udobnija i topla garderoba, a tu je i mnoštvo praznika koji nikako ne idu u prilog našoj liniji.

Proleće je stiglo i vreme je da se pozabavite tim zimskim viškom, zato pratite ove savete.


Jedite više povrća 

Sreća je što s prolećem dolazi i mnoštvo novih sezonskih namirnica u kojima možemo uživati bez velikog unosa kalorija. Jedite namirnice koje će vas zasititi, a koje ne debljaju. Sveže salate, bareno povrće i nemasna mesa su sjajan izbor za ručak. Kao predjelo, pre glavnog jela pojedite veliku porciju salate i sigurno ćete pojesti manje glavnog jela nego obično. Pazite samo da i dresing za salatu bude dijetalni, bez majoneza, jogurta i punomasnih sireva.


Topao doručak

Nutricionisti savetuju da za doručak uvek odaberete toplu ovsenu kašu umesto suvih žitarica jer ovsene pahuljice sadrže svega 300 kalorija na 450 grama, dok u gotovim žitaricama ima mnoštvo dodanog šećera. Doručak bogat vlaknima pomaže i pri smanjenju rizika od dijabetesa, srčanih obolenja i karcinoma.


Pijte zeleno

Kad je reč o osvežavajućim pićima izbacite sve one napitke koji sadrže šećere i zamenite ih zdravim šejkovima ili još bolje, zelenim čajem. Katehini koji se nalaze u zelenom čaju podstiču telo da sagoreva kalorije i na taj način se smanjuju masne naslage na telu, naravno ukoliko se pridržavate i drugih pravila dijete pa se redovno krećete.


Nagradite se čokoladom

Ukoliko iz ishrane u potpunosti izbacite namirnice u kojima inače uživate možete ceo program shvatiti kao kaznu i prirodno ćete osetiti otpor i nećete istrajati. Slobodno se povremeno nagradite kockicom kvalitetne tamne čokolade. Ne samo da je dozvoljena već je i poželjna tokom ove dijete. Tamna čokolada je bogata antioksidantima, smanjuje rizik od srčanih obolenja, dijabetesa i snižava povišen krvni pritisak. Pored toga bogat je izvor gvožđa, magnezijuma i kalijuma i kao što je dobro poznato podiže nivo serotonina u krvi što podiže raspoloženje.

Pored redukovanja ishrane važno je da imate redovnu fizičku aktivnost, ne mora to biti ništa intenzivno i naporno, polučasovna šetnja tokom dana biće sasvim dovoljna. I još jedan savet koji nikako ne smesmo izostaviti, da bi dijeta bila uspešna treba unapred da planirate obroke posebno ako tokom dana, zbog posla nemate previše vremena za kuvanje.






Izvor: http://www.cosmopolitan.rs

« PREV
NEXT »

No comments