NEWS
latest

21 March

Teddy bear – kako je nastala omiljena dečja igračka


Plišani meda je većini dece omiljena igračka i sastavni deo detinjstva. Evo kako je jedan imigrant pre više od sto godina došao na ideju da napravi ovu igračku.  

Plišani meda (Teddy bear) nastao je u čast nekadašnjeg američkog predsednika Teodora Ruzvelta. Sve je počelo kada je u američkoj državi Misisipi, davne 1902. godine, organizovan lov na medvede. Ovom događaju prisustvovao je i Ruzvelt koji je – od svih prisutnih lovaca – jedini ostao bez plena. Njegovi asistenti su tada zarobili mladunče crnog američkog medveda i predložili da ga on ubije, ali je on to odbio.  
To je bila vest koju su preneli svi američki mediji. Karikatursta Kliford Berimen je ovaj predsednikov potez ovekovečio u karikaturi koju je video Moris Mičtom, vlasnik prodavnice slatkiša u Bruklinu. Mičtom, ruski imigrant jevrejskog porekla, koji je sa suprugom Rouz pravio plišane igračke, odlučio je da napravi plišanog medu i posveti ga predsedniku koji nije hteo da ubije medveda. Tako je plišani medved dobio ime po Teodrou Ruzveltu – Teddy bear.

Nakon što je Ruzvelt dao dozvolu da se za igračku koristi njegovo ime, Mičtom je počeo da masovno proizvodi plišane mede. Danas je meda Tedi najpopularniji meda u celom svetu. Zanimljiv je podatak da svake godine u hotelima širom sveta ostane oko 75 000 plišanih meda koje najmlađi gosti zaborave.



Izvor: mamaibeba.com
« PREV
NEXT »

No comments