NEWS
latest

22 April

Mons, grad zamak

Mons se nalazi u Belgiji, u regionu Valonija, u pokrajini Eno. U samom centru grada nalazi se veliki trg ispunjen kafeterijama i prodavnicama. U gradu dominiraju zgrade izgrađene u bogatim i raznovrsnim arhitektonskim stilovima. Mons je podignut u 7. veku, prvobitno kao zamak, a danas je to dom kulturnih i naučnih institucija i interesantnih muzeja.
Na samom kanalu koji prolazi kroz Mons postavljeno je čudo industrijskog inženjeringa, lift za čamce i manje brodove. Lift je završen 2002. godine nakon dvadeset godina izgradnje. Visok je 150 metara, i podiže čamce sa jednog nivoa kanala do drugog, (razlikuju za 73 metra), i to u obrnutom pravcu. Oba nosača su u stanju da podignu preko 8.000 tona težine vode zajedno sa brodom.

Zaštitni znak Monsa je njegova kula sa zvonom koja je deo nekadašnjeg zamka koji dominira iznad grada. Kula je visoka 87 metara, sagrađena je 1669. godine, a danas je pod zaštitom UNESCO-a. Na vrhu se nalazi platforma za opservatoriju odakle se pruža fascinantan pogled na grad i okolinu.






Izvor: planetware.com, Atlas Obscura
Prevod: Redakcija Magazina InfoNet

Fotografije: Ines s., Eric Huybrechts, Jirka Matousek,
Mike Knell, tismith1000, Tom Alsberg
« PREV
NEXT »

No comments