NEWS
latest

08 May

City break putovanje: Salzburg



Salcburg (Salzburg) je grad u severozapadnom delu Austrije, na samoj granici sa Nemačkom. To je ujedno i glavni grad istoimene austrijske pokrajine, a četvrti je grad po veličini u Austriji.  Iz Srbije do Salcburga put nije dalek, i upravo zbog toga mislim da je idealna destinacija za "City break" putovanje u svim godišnjim dobima. Prelepa arhitektura i mnoge lepe priče o gradu sigurno će Vas podstaći da se spakujete i krenete na ovo kratko putovanje. Obavezno ponesite kameru ili foto aparat i zabeležite sve ono što Vam se bude svidelo.

Salcburg se najviše spominje kao mesto rođenja slavnog kompozitora Mocarta. Sećanje na Mocarta daje poseban "pečat" uspomenama i suvenirima, što se može osetiti  na skoro svakom uglu grada. Atrakcija ima mnogo, i sve zavisi od Vas i Vašeg vremena koje ćete posvetiti prilikom obilaska i razgledanja Salcburga. 

Pešačka zona starog grada

Ulica "Getreidegasse"  nepromenjena je još iz vremena rimske vladavine. U njoj se nalaze zlatare, knjižare ,antikvarnice, galerije, a zakonom su određena pravila o tome kakve mogu biti reklame u ovom delu grada.

Dvorac i vrtovi Mirabell
Mirabell je dvorac sa predivnim vrtovima, fontanama i statuama rimskih i grčkih bogova, koji se nalazi odmah uz reku Salzah, a izgrađen je u 17.veku. Park se rangira kao jedan od najlepših evopskih baroknih vrtova.
Uz reku Salzah nalazi se pešačka staza koja vodi do baroknog centra grada.
Pešački most Makartsteg za sve zaljubljene, gde možete sa voljenom osobom 
"zaključati" Vašu ljubav, a potom ključ baciti u reku i "osigurati" ljubav zauvek!
Sa mosta se pruža pogled na dvorac Festung Hohensalzburg koji je smešten na brdu Festungsberg.

Mozartsteg Bridge
Zbog kombinacije umetnosti i arhitekture UNESCO je 1996. godine uvrstio 
Salcburg u listu mesta svetske baštine u Evropi.
Katedrala u Salcburgu je prva crkva koja je na nemačkom tlu izgradjena u italijanskom stilu.
Rezident trg  (Residenz Neugebäude) je najlepši trg u starom delu
 grada Salcburga i na njemu se nalazi barokna fontana.
Barokna fontana je izgradjena u periodu 
od 1656. do 1661. godine i najveća je fontana u Evropi.
Salcburg je grad kulture, sa velikim brojem kulturnih događaja, a grad godišnje poseti preko 7 miliona turista iz celog sveta. Nadam se da sam uspela uz ove fotografije Salcburga bar malo da Vam dočaram atmosferu grada .... 

Salcburg, Austrija
Tekst i fotografije; N.V.


« PREV
NEXT »

No comments