NEWS
latest

25 May

Da li je čokolada ukusnija kad smo pod stresom?


Zbog stresa ponekad osećamo neverovatnu želju za slatkišima i grickalicama koje u tom trenutku mozak vidi kao nagradu, ali ta nagrada nam ustvari ne pričinjava zadovoljstvo koje smo očekivali. 

U studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Ženevi učestvovalo je 36 studenata, koji su sebe opisali kao ljubitelje čokolade. Istraživači su ih podelili na dve grupe - oni koji su pod stresom i oni koji nisu. Da bi napravili stresnu situaciju, članovi prve grupe morali su da stave jednu ruku u ledenu vodu, dok ih naučnici posmatraju i snimaju. Članovi druge grupe stavljali su ruku u toplu vodu.

Nakon toga je učesnicima obe grupe dozvoljeno samo da pomirišu čokoladu, a kod onih koji su bili pod stresom, izmerena je čak tri puta veća želja za čokoladom. Ipak, iako je želja bila veća, oni u aromi čokolade nisu uživali ništa više od članova grupe koja nije bila pod stresom.

Iako je učesnicima dato samo da pomirišu čokoladu, rezultati pokazuju da ne postoji veza između jačine želje za slatkišima koju osećamo u stresnim situacijama i "nagrade" koju mozak dobije kada ih pojedemo, odnosno tada ne uživamo u hrani više nego inače.

Dakle, kada osetite da vam se čokolada ili neke grickalice jedu "na nervnoj bazi", pokušajte da odolite jer vam zapravo neće pomoći ni na koji način, niti ćete u njoj uživati.Izvor:  mondo.rs

« PREV
NEXT »

No comments