NEWS
latest

04 June

Evo kako da najlakše uštedite novac

Da li vam je poznat osećaj da previše radite, a čini vam se kao da nikad nemate dovoljno novca?

Naporan rad ipak nije dovoljan dokaz da ćete imati finansijsku slobodu, ali postoje načini na koji ćete pomoći sebi da vaša finansijska sredstva rasporedite na najbolji mogući način.

Pravilo je vrlo jednostavno: morate trošiti manje nego što ste zaradili. Nažalost, mnogi ljudi se toga vrlo teško pridržavaju.

Portal High Existence je zato ponudio nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da uštedite novac.

1. Plaćajte samo gotovinom

Kartice ostavite kući i zamenite ih gotovinom. Tako ćete biti svesniji da trošite novac, kao i da svako razbacivanje može da vas dosta košta. Ponesite sa sobom samo količinu koja vam je potrebna za neki trošak i nećete moći da potrošite više od toga.

2. Odvajajte male nedeljne sume

Odvajanje 1000 dinara nedeljno nećete previše osetiti, a kroz godinu dana imaćete ušteđevinu od 53.000 dinara koje će vam svakako dobro doći. Možete svake nedelje novac prebaciti na poseban račun ili ga staviti u kasicu.
3. Nabavite koverte

Slično je kao korišćenje gotovine u šopingu. Jednostavno nabavite nekoliko koverti u koje ćete staviti novac namenjen za hranu, benzin, za izlaske ili za kiriju. Kad potrošite novac iz određene koverte, do sledeće koverte nema trošenja na te stvari. Suzdržite se od pozajmljivanja iz druge koverte. 

4, Pratite svoje troškove

Najlakši način da uvidite gde bespotrebno trošite novac jeste da vodite evidenciju troškova, odnosno zapisujete svaki izdatak. Možete da napravite tablicu troškova na računaru ili jednostavno da zapisujete u svesku. Iako se čini kao gnjavaža, pomoći će vam da eliminišete suvišne troškove. 

5.  Prvo uplatite štednju ili dugove

Prie podmirivanja tekućih računa odvojite novac koji želite da staviti na štedni račun ili za otplatu nekog duga. Često se nađemo u iskušenju da ovakve troškove ostavimo za kraj, ali tako se možete dovesti u situaciju da potrošite novac namenjen za to. 

6. Kompenzujte

Umesto da plaćate nekom da nešto uradi za vas, ponudite mu kompenzaciju. Nikad ne znate kome će dobro doći neka veština koju imate.


Izvor: Blic.rs
« PREV
NEXT »

No comments