NEWS
latest

19 June

Oblačenje prema figuri – različiti tipovi ženske građe


Postoje četiri osnovna tipa građe ženskog tela, a poznavanje okvira u kom je vaše telo može da bude korisno jer samo tako možete da kreirate odgovarajući izgled koji ističe ono najbolje na vašoj figuri. Obimi i kilogrami menjaju se tokom života, ali ne i građa – ona je određena strukturom skeleta.

KRUŠKA, ako je vaš gornji deo tela primetno manji od donjeg i ako, kad se ugojite pet kilograma, četiri kilograma se natalože na bokovima i butinama, pripadate ovom tipu. Kruška tip može imati dug vrat, spuštena ramena, male ili srednje grudi, definisan struk i potpuno izražene obline. Ovaj tip građe sigurno ima veoma zaobljene bokove, butine i zadnjicu i da taj kontrast da ne bi bio ogroman u problematičnim zonama treba da se potrudite da se ne ugojite. 

JABUKA Jabuka građa je prepoznatljiva po tome što je gornji deo tela primetno veći od donjeg, a većina mase nalazi se u predelu stomaka. Struk nije definisan i širok je, a ovaj tip može imati puno lice i vrat, široka ramena, srednje ili velike grudi, uske bokove i tanke noge. Od pet dobijenih kilograma, četiri će se nataložiti u predelu struka i stomaka. 

PEŠČANI SAT Najidealnija ženska figura je ravnomerna obla figura (sa oblinama na svim tipično ženskim mestima), sa jasno definisanim strukom-figura peščanog sata. Ovaj tip dobijene kilograme ravnomerno raspoređuje po oblinama, a karakteristike koje može da ima su simetrična širina ramena i bokova, pune, oblikovane grudi, srednji ili širi kukovi koji su proporcionalni sa ramenima i lepo oblikovane noge. Ovaj tip figure smatra se najidealnijim tipom ženske građe.  

PRAVOUGAONIK  Kod pravogaonog tipa – ravne figure, bez mnogo oblina,pet kilograma viška će se rasporediti po čitavom telu – od lica i ruku do ostatka tela. 
SKLAD GARDEROBE SA GRAĐOM „Ženama je lep izgled jako važan, pa se jako trude i uz pomoć mode prilično uspevaju da garderobu uklope sa svojom građom. Naravno, ima i promašaja. Najčešće, čini mi se, prate instikt ili neku potrebu, pa se u skladu sa time oblače. Na primer, ako će se naći u situaciji u kojoj treba da budu seksi ili ozbiljne i poslovne, onda će se time rukovoditi. U principu, žene vremenom nauče šta im bolje stoji (kao i muškarci), pa ako se iskreno zamisle i na pravi način pozabave svojim imidžom, onda on s godinama biva sve bolji. Ukoliko se ne uplaše starenja, pa onda panično pokušavaju da garderobom vrate sat unazad“ – kaže Igor Vidović, modni novinar, novinar ženske strane lista „Politika“.

PRIKRIVANJE MANA Za svaki od navedenih tipova postoje stilski saveti – kako se obući tako da se mane prikriju, a „uspešniji“ delovi figure dođu do izražaja. Za kruška tip savetuje se da treba naglasiti lice, vrat, grudi i ruke, jabuka treba da naglasi noge, kukove i ruke, a peščani sat ramena, grudi i struk. Za pravouganu figuru važno je da krojem odeće naglasi (i vizuelno dočara) neki od atributa ženstvenosti. Za kruška (ali i jabuka) tip idealne su suknje A-kroja, dužine do kolena – kod prvog tipa ona skriva jaču zadnjicu, bokove i butine, a kod drugog stvara iluziju definisanog struka. 

SUKNJA, PANTALONE  Kruška tip treba da izbegava mini suknje, dezenirane i svetle pantalone, detalje kao što su našiveni džepovi ili rajsferšlusi u predelu bokova. Previše vrećasti ili previše uski gornji delovi takođe su za izbegavanje, a jakne i blejzeri treba da se završavaju bilo gde, osim na najširem delu bokova (ako nemate višak kilograma jakna može da bude do struka). Haljine koje se blago šire od struka (a na struku su sečene) takođe se preporučuju ženama sa kruška građom a podignut struk na haljini može da odvuče pažnju od problematičnih zona. 

V IZREZ, ČAMAC IZREZ Žene jabuka građe bi trebalo da nose sve vrste izreza oko vrata (V izrez, čamac), košulje, dekoltee, da izbegavaju duge i pufnaste rukave. Prednji džepovi na pantalonama mogu vizuelno da ublaže problem sa stomakom, dok džepove na zadnjici i uske i vrećaste stvari treba izbegavati. Žene jabuka građe su idealan tip i za razne ravne haljine i preporučuje im se da noge ističu kratkim suknjama i onim iznad kolena. 

GREŠKE, GREŠKE, GREŠKE Žene, naravno, iz neznanja ili sujete, prave razne stilske greške koje ne laskaju njihovoj figuri. 

„Čini mi se da je najčešća greška upravo – ne sagledati svoju građu, zato što žena (ali i muškarac) ne može sa njom da se pomiri. Ova greška je najvidljivija kod mladih devojaka koje hoće pošto-poto da izgledaju kao neke poznate ličnosti (kod nas su to pevačice i TV lica). Onda nekada na ulici primetim ono što se zove: ‘videla žaba da se konji kuju’ – devojčice koje još u osnovnoj školi hoće pre vremena da izgledaju seksi, pa nespretno teturaju na visokim potpeticama i žmirkaju kroz tonu šminke, sakrivajući činjenicu da su, u stvari, klinke. To je nepotrebno i nekad mi ih je žao.

SKLAD S „NAJBOLJIM“ GODINAMA Druga strana medalje su žene u godinama koje ne mogu da se pomire sa starenjem, pa takođe preteruju sa šminkom i uprkos kilogramima se utežu u helanke, uske suknje i visoke potpetice, insistiraju na dekolteu i drugim znakovima seksepila, što je opet neprimereno. Deluje kao neka vrsta parodije. Možda je to budućnost pomenutih devojčica? Seksipil se ovde još uvek doživljava kao glavni ženski adut. Mislim da je precenjen i iskarikiran, a još uvek dosta definiše ukus žena i uslovljava njihov izbor odeće.

Dakle, najveća je greška – ne ispratiti svoju građu, ali i prirodu. Često je to više problem psihologije i karaktera, nego samog tela“ – smatra Vidović i naglašava da postoje razni trikovi kojima treba ovladati i nepisana pravila koja ne postoje da bi sputavala već da bi doprinela boljem izgledu. 

ISTICANJE NAJLEPŠEG „Svakako da ne treba naglašavati ono što je nepravilno, već stvoriti iluziju da imate ono što nemate, pa skrenuti pažnju na te delove tela atraktivnim detaljima ili krojem. Žena širokih kukova (kruška) bi trebalo da naglasi torzo i ramena, “jabuka” bi trebalo da istakne noge, dok žena bez oblina može da naglasi kukove možda nekim karnerom, apliciranim detaljem ili puf džepovima, koji nisu pak preporučljivi za osobe sa izraženim oblinama.

Nisko sečene farmerke ne stoje osobama sa širokim kukovima, jer ih još više naglašavaju. One, kao i otkriven stomak, najbolje stoje ženama sa proporcijama peščanog sata. Interesantno je da se višak kilograma naglašava i preuskom i preširokom garderobom (iako mnoge žene širom odećom pokušavaju da ih prikriju), tako da je tu najbolje naći sredinu. Visoke žene će izgledati niže u suknji dužine do kolena, nego u kratkoj ili dugoj.

Osobe koje su niske i punačke bi svakako trebalo da izbegavaju upadljive desesne i aplikacije, jer će ih to još više proširiti i istaći obline više nego jednobojan maperijal, a posebno crni. Zato se crna preporučuje ženama koje hoće svoje obline vizuelno da ublaže. Duža jakna će “umanjiti” prevelike grudi, a šira suknja srednje dužine im može držati ravnotežu, pa će biti manje istaknute. Uske pantalone (posebno “overlength” koje pokrivaju deo štikle) mogu da izduže noge. Žena sa visokim torzom ne bi treblo da nosi nisko sečene pantalone i go stomak, jer bi ga tako još više izdužila. To će bolje stajati osobama sa dugim nogama i kratkim torzom. Punačke osobe bi trebalo da izbegavaju horizontalne pruge, a mršave vertikalne. Šavovi koji vizuelno “ukrajaju” delove tela korisni su za osobe sa stomakom ili sa preširokim ramenima.. I tako dalje…“

LIČNI STIL Preporuka za sve tipove je da odaberu boje koje im dobro pristaju (i u skladu su sa bojom tena i kose) i da trend prilagođavaju sebi, odnosno da iz određenog modnog trenda prisvoje samo ono što im odgovara – prati njihovu figuru. A, da li modni kreatori vode računa o različitim tipovima ženske građe i onima manje savršenim od idealno proporcionalnih manekenki?

„Pošto modele vidimo prvo na modnoj pisti, odnodno na manekenkama, koje nisu “reprezentativni uzorak”, već se angažuju zato što je garderoba vizuelno lepša kada je na tankoj figuri, ponekad se ćini da su modeli pravljeni samo za mršavice. Ali, to je, čini mi se, samo privid. Dosta toga se zaista može iskoristiti. Ali, i kada nađete nešto što vam odgovara, zbog manjih razlika u proporcijama, nevezanim za ova četiri tipa građe, mnoge žene traže sitne prepravke pre nego što kupe, recimo, komplet ili haljinu. To nema veze sa kreatorima. Na meti kritike su ponekad oni koji prave provokativne modele, za koje devojka mora da ima zaista savršene proporcije i kilažu, dok ostale žene ne mogu da ih nose. Ali i zašto bi? Takva odeća je samo jedan segment u ogromnom rasponu stilova. Danas je moda ‘demokratska’ – zaista svako može pronaći ponešto što mu odgovara“ – zaključuje Igor Vidović.


Autor: Jelena Jovanović
Izvor: http://nadlanu.com
« PREV
NEXT »

No comments