NEWS
latest

10 July

Današnji trendovi su vratili modu devedesetih godina


Moj savet modnim kreatorima sa naših prostora je da imaju nekoliko svojih stilista, koji će im pomoći u usmeravanju kreacija, da bi njihove revije bile profitabilne
Rada Radonjić, modna kreatorka i stilistkinja

Crnogorska modna kreatorka i stilistkinja Rada Radonjić, koja je autorka kultne modne emisije Styling emitovane na Televiziji Crne Gore, nedavno je svoje kreacije predstavila na Internacionalnoj modnoj manifestaciji u Sloveniji Ljubljana Brands & Signs, a za naš portal govori o modnoj sceni Srbije i Crne Gore, svojim knjigama o modi i savetuje modne dizajnere  kako da budu uspešniji u svom radu.


Kako posmatrate modnu scenu Srbije i Crne Gore?

Sa obzirom na to da sam određeni period boravila kod najpoznatijeg modnog kreatora na svetu Đorđa Armanija, sebi mogu dati za pravo da dam svoje mišljenje o modnoj sceni Srbije i Crne Gore. Smatram da je modna scena Srbije i Crne Gore osnažila i da se polako, ali sigurno razvija, da jača svoju konkurentnost i da ima mogućnost za izlazak na evropsko tržište.

Budući da ste na početku modne karijere bili praktikant kod čuvenog modnog kreatora Đorđa Armanija, koliko se, gledajući iz Vaše profesionalne vizure, u inovativnom smislu promenio rad u dizajnerskoj industriji u odnosu na modni period devedesetih i modni period današnjeg vremena?

U poslednjoj deceniji prošlog veka proizvodnja je bila smanjena zbog političkih i ekonomskih prilika. U današnjem vremenu rad u dizajnerskoj industriji znatno se povećao i godišnji prihodi su veliki. Današnji trendovi su vratili modu devedesetih godina.


U kojoj meri se ovdašnja modna industrija približava svetskim trendovima u proizvodnji odeće?

U budućnosti će se ovdašnja modna industrija u znatno većoj meri približiti svetskim trendovima jer će za proizvodnju otkupljivati odeću i tekstilni otpad koji će reciklirati i vraćati na tržište.


Autorka ste knjige Odijevanje namenjene ženama i muškarcima, a trenutno završavate pisanje knjige Krojenje i šivenje. Šta Vas je inspirisalo da spojite dve profesije-modu i književnost u jednu delatnost, a to je pisanje i objava knjiga?

Inspirisala me je želja da svoje znanje i iskustvo prenesem drugima. Sigurna sam da će se knjige svideti svim čitaocima i da će im biti od velike koristi jer je odeća svakodnevna potreba.  


Koji savet biste uputili svim modnim kreatorima sa naših prostora, koji se susreću sa poteškoćama u poslu?

Moj savet modnim kreatorima sa naših prostora je da imaju nekoliko svojih stilista, koji će im pomoći u usmeravanju kreacija, da bi njihove revije bile profitabilne. Dosadašnji moj rad bio je predstavljanje znanja koje sam stekla tokom školovanja. Zbog velikih pauza u radu koje sam pravila iz privatnih razloga, nisam počela sa realizacijom svojih poslovnih planova i još nisam predstavila znanje koje sam stekla praksom u Milanu. To započinjem sledećom novom kolekcijom.


Izvor: http://www.foto.in.rs





« PREV
NEXT »

No comments