NEWS
latest

26 July

Norveška je praktično uništila muzičku pirateriju

Novi podaci iz Norveške otkrivaju da je muzička piraterija u toj zemlji doživela potpuni krah i to zahvaljujući servisima za strimovanje muzike koji ljudima dozvoljavaju da potpuno legalno uživaju u muzici.
Novo istraživanje je anketiralo ljude mlađe od 30 godina u Norveškoj u vezi sa ilegalnim skidanjem muzike, a sprovela ga ja Internacionalna federacija fonografske industrije, a rezultati su pokazali drastičan pad broja mladih Norvežana koji ilegalno skidaju muziku.

Broj onih koji ilegalno skidaju muziku je za pet godina pao sa 80 odsto na svega 4, a manje od 1 odsto mladih u Norveškoj tvrdi da je ovo njihov glavni izvor muzike.

Ove brojke ne predstavljaju preveliko iznenađenje s obzirom da Norveška već godinama radi na smanjenju broja njenih građana koji se odlučuju na pirateriju.

Sve ovo postignuto je zahvaljujući servisima za strimovanje muzike koje ljudi koriste umesto da je kupuju.

Digitalna muzika je dominantna u ovoj zemlji. Međutim, to je potpuno očekivano, ali popularnost servisa za strimovanje i njihov pozitivan učinak na pirateriju jeste.
  
Piraterija je postala toliko nebitna da čak i policija jako malo interveniše. Zapravo, Norveška nije napadala osobe koje dele ilegalne fajlove, za razliku od SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, tačnije, niko u zemlji nije bio krivično gonjen zbog ilegalnog skidanja muzike a internet provajderi nisu zabranjivali rad piratskim sajtovima.




Izvor: http://www.24sata.rs

« PREV
NEXT »

No comments