NEWS
latest

15 August

5 signala koje nam šalju dlake na našem telu

Bilo da je reč o njihovom bujanju, ispadanju ili drugim promenama, dlake nam uvek govore nešto o našem zdravlju.


1. Možda imate neki autoimuni problem 
Iako se to događa retko, imunitet može delovati na folikule dlaka, a posledica toga može biti gubitak kose u omeđenim kružnim zonama (takozvana alopecia areata), gubitak sve kose na glavi (alopecia totalis) ili gubitak dlaka i na glavi i na ostatku tela, uključujući obrve i trepavice (alopecia universalis). Takva stanja obično se leče sistemskim steroidima, a kosa i dlake potom ponovo narastu. Nažalost, uvek može ponovo doći do ispadanja.

2. Hormonski poremećaj 
Iznenadni intenzivniji rast ili gubitak kose kod žena često je posledica neravnoteže muških spolnih hormona koji su prirodno prisutni i u ženskom telu. Primr, ako vam se povisi nivo testosterona, posledica će biti pojačana dlakavost.

Kad se pojačana dlakavost na tipično muškim zonama tela (rast dlačica iznad i oko pupka, na prsima ili na gornjem delu leđa) javi kod žena, radi se o hirzutizmu. Više od osam dlačica oko svake bradavice kod žena smatra se abnormalnim i tada se već može govoriti o hirzutizmu. I ćelavljenje kakvo je tipično u muškaraca, ako se javi u žena, također je znak hormonalnog poremećaja.

To se obično događa u menopauzi, kad padne nivo estrogena, a nivo testosterona poraste. Tada se može dogoditi da poneka deblja dlačica izbije čak i na bradi. 

3. Možda je vreme da odete na pregled jajnika 
Ako je hirzutizam praćen neredovitim menstruacijama, verojatno je reč o sistemskom problemu. Najčešći uzrok je sindrom policističnih jajnika, koje karakterišu povećani jajnici koji sadrže malu količinu tekućine nakupljene u folikule.

Drugi mogući uzrok je debljina, a ona također može biti popratna pojava kod sindroma policističnih jajnika. 


4. Možda imate tumor 
Ako se hirzutizam pojavi naglo i jako dramatično, u roku od šest meseci, i ako su vam pritom nivo testosterona i DHEA povišene, moguće je da imate tumor koji otpušta muške hormone te tako menja hormonalnu sliku u vašem telu tako da dolazi do pojačane dlakavosti. U tom slučaju moguće je da se radi o tumoru nadbubrežne žlezde ili tumoru jajnika. 

5. Možda imate manjak govžđa ili slabo aktivnu štitnjaču 
Gubitak kose i dlaka po telu može biti simptom hipotireoze ili manjka gvožđa. Takav problem može se javiti kod vegetarijanaca ili kod žena s jakim menstrualnim krvarenjima. Gubitak dlaka uzrokovan hipotireozom je specifičan: primetite li da vam ispadaju dlačice na vanjskim krajevima obrva, proverite nivo TSH-a u krvi.

Do privremenog gubitka kose može dovesti i nagla promena u nivou estrogena, nakon trudnoće.







Izvor: zivim.hr
« PREV
NEXT »

No comments