NEWS
latest

07 August

Kako najveće kineske kompanije diskriminišu zaposlene: Ili muškarac ili izrazito VITKE I LEPE ŽENE

Velike kineske kompanije, ali i javni sektor, pri oglasima za zapošljavanje diskriminišu žene, tražeći muškarce ili izrazito vitke i lepe ženske osobe, tvrdi "Hjuman rajts voč".

Kompanije poput "Alibabe", zvezde internet trgovine, često objavljuju oglase za zapošljavanje sa napomenom - "samo muškarci". U izveštaju naslovljenom "Pozivaju se samo muškarci da podnesu ponude: diskriminacije po polu u konkursima za zapošljavanje u Kini" organizacija "Hjuman rajts voč" upozorava da je takva praksa uočljiva i u privatnom i javnom sektoru.

Osim većinskih radnih oglasa u kojima se preferiraju muškarci, u Kini se objavljuju i oglasi za dame, ali se traži da budu "dopadljive". Takva diskriminacija je ilegalna, ali se retko kažnjava.  

Kompanije "Alibaba", "Tencent" ili "Bajdu" objavljivale su oglase u kojima jasno propagiraju muške kandidate.

"Alibaba" je, osim toga, optužena da koristi fizički izgled radnica u kampanjama za zapošljavanje, jer ih predstavlja kao "lepotice" ili "boginje".  

Kompanija je reagovala na ovaj izveštaj izjavom da sprovodi politiku jednakosti pri zapošljavanju, te da žene čine 47 odsto zaposlenih, a trećina je na rukovodećim mestima. Ipak, "Alibaba" najavljuje da će "pomnije razmotriti svoje oglase za zapošljavanje".

Ni u javnom sektoru stvari nisu bolje, tvrdi "Hjuman rajts voč". Svaki peti oglas za zapošljavanje u 2018. godine nosio je odredbu "samo muškarci" ili "prednost muškarcima". Tako se u oglasima za zapošljavanje mašinovođa traži od žena da budu "vitke", "lepe" i "prate modu". Izveštaj se zasniva na analizi više od 36.000 konkursa za radna mesta, objavljenih između 2013. i 2018. godine u Kini. 


Izvor: https://www.blic.rs
« PREV
NEXT »

No comments