NEWS
latest

19 August

Povratite moć i kontrolu nad svojim životom

Postoje periodi u životu kada jednostavno osećate kao da vam se “gubi tlo pod nogama”. Razlog za to možda i jesu neke loše odluke ili greške koje ste napravili, ali to nije razlog da potpuno izgubite kontrolu nad svojim životom. 

Kako bi se što pre vratili na pravi put i povratili moć i kontrolu nad svojim životom, potrebno je malo napora, kao i pravi koraci.


Preuzmite odgovornost

Ukoliko shvatite da ste vi odgovorni za to – gde ste sada, to će vam otvoriti oči i shvatićete da ste zapravo vi krojač svoje sudbine. Ako ste odgovorni za ovo sada, to znači da ste odgovorni i za ono što će biti. Zato se potrudite da kreirate svoju sudbinu onako kako želite i budite zadovoljni sobom.


Ne tražite krivca

Ukoliko počnete da krivite sebe ili druge za sve što vam se dešava trenutno, a čime niste zadovoljni – to nikad neće prestati, a vi ćete sve dublje i dublje kopati po prošlosti kako biste našli još nešto da okrivite sebe ili druge. To nije način da uspete i da svoj život izvedete na pravi put kako biste bili u potpunsoti zadovoljni sobom.

Potrebno je da prestanete da krivite bilo koga, a pre svega sebe. Osvrtanje unazad i opterećivanje prošlošću neće vam doneti bolju budućnost. Prošlost je već ispisana i vi možete samo da se sa tim pomirite, da iz toga izvučete najbolje lekcije i nastavite dalje. Budućnost predstavlja potpuno čist novi papir koji čeka da bude ispisan onako kako vi želite. Zato se usredsredite na to.


Naučite da opraštate

Opraštajte, a pre svega, oprostite sebi. Iako možda pravite neke greške, ne treba sebi to zauvek da zamerate, čak i greške u životu su dobre, ako iz toga izvučete neku pouku i naučite nešto. Na taj način sazrevate, odrastate i jačate.

Zato – oprostite sebi i ne dozvolite da zbog nečega iz prošlosti vi i dalje osećate gorčinu u grlu. Potrudite se da ne živite u prošlosti jer život ne traje večno. Oprostite sebi i drugima i nastavite svoj život bez tereta iz prošlosti.


Promenite stav

Kvalitet vašeg života u velikoj meri može da zavisi i od stava koji imate. Obratite pažnju na dane kada ste negativni i loše raspoloženi – tog dana vam je sve negativno i retko kad se desi neka pozitivna stvar. Nemojte čekati da se desi nešto lepo da biste promenili stav. Promenite stav i tek onda će početi da vam se dešavaju sve lepše i lepše stvari.

Dajte sebi priliku, kada se osvrnete posle nekog vremena, da na protekli period u svom životu gledate kao na jedan od boljih, nakon kojeg će se samo nizati takvi periodi. Shvatite da je to sve stvar stava – ukoliko ste pozitivni, prizivaćete upravo takve životne prilike.


Definišite svoje želje

Veoma je važno da budete sigurni u to što želite. Razmislite dobro šta zaista želite, definišite to u glavi i držite se toga. Nemojte previše uzimati u obzir ono što se “očekuje od vas”, niti ono što bi drugi voleli da vi radite ili budete. Na taj način nećete biti srećni, pa samim tim ni ljudi oko vas. Bitno je postaviti jasne ciljeve i usmeriti se ka njihovom ostvarenju.Izvor: http://edukacija.rs
« PREV
NEXT »

No comments