NEWS
latest

02 February

Čudesna soda bikarbona u službi zdravlja i lepote



Jedan od najvećih neprijatelja farmaceutske industrije poslednjih godina postao je natrijum-hidrogenkarbonat, u narodu poznatiji kao soda bikarbona. 

Reč je o jedinoj organskoj, bezopasnoj hemikaliji, koja je svoju primenu našla prvo u službi lepote, a s vremenom su se otkrivale i njene blagodeti za zdravlje čoveka. 

Poslednjih godina internet je preplavljen tekstovima u kojima se govori o svim povoljnim dejstvima ove supstance, pa se mnogi iznenade kada pročitaju u koje se sve svrhe soda bikarbona može upotrebljavati. Zanimljivo je da se koristi u najjednostavnije svrhe, kao što je prirodno beljenje zuba koji su promenili boju zbog naslaga nastalih pušenjem i ispijanjem kafe, do pomoći u izlečenju od najtežih bolesti, u vreme kada pacijenti primaju hemoterapiju. 

Soda bikarbona, najčešće u kombinaciji sa vodom, pokazala se kao čudotvorno sredstvo. Iako zvuči neverovatno da nešto što košta tako malo ima toliko širok spektar blagotvornog dejstva, mnogi doktori pišu knjige i naučne radove o njenom blagotvornom dejstvu na organizam. Zanimljivo je da je soda pronašla primenu čak i u kućnim poslovima, pa se tako mogu pronaći “recepti” kako da pomoću ove supstance očistite nameštaj, mašinu za pranje veša ili prljavštinu nakupljenu na šporetu.


Soda bikarbona za zdravo grlo

Kako je soda idealan saveznik u borbi sa bekterijama, pokazala se kao odlična u lečenju gnojne angine. Rastvor za ispiranje grla dobija se tako što se jedna kašičica sode istopi u čaši prokuvane vode. Grlo se ovakvim, prirodno dobijenim rastvorom može ispirati i pet puta dnevno. Pored toga što će olakšati tegobe, obrzaće lečenje gnojne angine i smanjiti period ispijanja antibiotika.  


Zašto je soda bikarbona dobra za pranje zuba?

Soba bikarbona se može koristiti za uklanjanje mrlja s površine zuba, odnosno gleđi. Zubi tada postaju belji i svetliji. Pranjem zuba sodom bikarbonom ćete ukloniti mrlje uzrokovane ispijanjem kafe, čajeva, sokova, žvakanjem duvana i pušenjem. Kada se soda bikarbona pomeša sa vodom, dolazi do oslobađanja slobodnih radikala. Oni tada razgrađuju molekule koje uzrokuju mrlje na zubima. 

Povremeno korišćenje sode bikarbone se preporučuje za celokupno zdravlje usne šupljine.
Namočite četkicu vodom i umočite je u sodu bikarbonu. Tako ćete biti sigurni da se soda bikarbona prilepi za četkicu. Četkajte zube oko 1 minute i dobro isperite.

Pranje zuba sodom bikarbonom će možda izazvati osećaj žarenja. Ako taj osećaj postane nepodnošljiv, treba odmah prestati i dobro isprati usnu šupljinu vodom.

Sodu bikarbonu možete pomešati is pastom za zube. Postupak četkanja i ispiranja je isti. Nemojte preterivati sa sodom bikarbonom, dovoljno je jednom nedeljno da operete zube na ovaj način.




« PREV
NEXT »

No comments