NEWS
latest

06 September

Evo šta zaista traka oko vrata znači

CRNA TRAKA OKO VRATA "ČOKER", označava ženu lakog morala.  Posle ovog sigurno ćete skinuti čoker sa vrata...

Najviše se vezuju za devedesete godine, mada o njima svedoče i brojne kulturne epohe, ali da li ste znali da čoker oko vašeg vrata muškarci u vašem okruženju iz šale nazivaju “crni pojas u pušenju”! Da to nije samo njihova izmišljotina svedoče i sledeći podaci…

Gotovo da ne postoji devojka koja u svojoj kolekciji nakita nema barem jednu popularnu takozvanu davilicu ili čoker ogrlicu. Trendseterke su ih plasirale u nebesa za vrlo kratko vreme, a skoro niko ni ne zna da one imaju određenu simboliku.

Za čuvenog slikara Eduara Manea i njegove savremenike tanka crna tkanina oko vrata označavala je ženu lakog morala.

Njegova slika “Olimpija” iz 1863. predstavlja prostitutku višeg ranga, koja čeka svog klijenta.

Njena smelost i direktan, provokativan pogled zaprepastili su publiku tog vremena. Olimpija s crnom trakom oko vrata, nagovestila je slobodu, ali i dominaciju nad muškarcima, piše Pink. 

Čoker je promovisala i čuvena glumica Brižit Bardo, dok su najveću popularnost doživele 70-ih godina kao deo gotik i grandž stila. Ipak, najbitniji i najslavniji momenat čokera bile su devedesete godine.

Ipak, kad god ga stavite, nemojte da se začudite što vam se ona grupica mladića iza leđa čudno smeška. Sad znate i zašto…


Izvor: Espreso.rs

« PREV
NEXT »

No comments