NEWS
latest

14 March

Hrana za dobro zdravlje


Takozvana "superhrana" sastoji se od sastojaka koji vašem telu pružaju sve što je potrebno za dobro  zdravlje. Sigurno već znate koja je to hrana, ali za one koji nisu sigurni evo spisak neke po mišljenju svetskih stručnjaka najzdravije hrane i kako da je najjednostavnije pripremite za ukusan i zdav obrok.


Pečuruke
Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamena za crveno meso. Pečurke regulišu nivo estrogena kod žena i štite od raka dojke.

Isecite pečurke na listiće i prepržite ih na maslinovom ulju, dodajte beli luk i vino, pa dinstajte dok vino ne izvetri. Ovo je odličan prilog uz pečena pileća prsa ili bilo koje drugo meso.

Ječam
Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola te vrlo korisna za regulaciju probave.

Skuvajte ječam i pasulj, dodajte koje god vam povrće padne na pamet i dobili ste ukusno varivo. Želite li bolji ukus, prepržite komadiće pršute i dodajte u varivo.

Orasi
Neverovatna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i regulišu dobar holesterol.

Kako biste iz ove namirnice izvukli samo najzdravije, nije potrebna nikakva priprema. Pomešajte šaku oraha, suvih smokvi i seme anisa i dobili ste energetsku bombu koju možete kombinovati umesto dezerta ili između obroka.

Ako nađete malo vremena pa orase u rerni malo prepržite, očistite ljusku, biće Vam desert kojem nećete odoleti. Samo nemojte preterati ... orasi su ipak masni.

Integralna testenina
Najzdraviji oblik testenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Žitarice sa celim zrnom vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.
Prepržite malo belog luka i dodajte tunu u maslinovom ulju, kukuruz i seckan paradajiz. Sos poslužite s parmezanom uz integralno testo.

Maslac od kikirikija ili badema
Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Maslac možete i sami napraviti.

Miksajte 2 šoljice prženog kikirikija ili badema, jednu i po kašikicu ulja, pola kašike smeđeg šećera i prstohvat soli. Volite li slađi maslac, dodajte malo meda.


Borovnica
Ovo supervoće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidans i izuzetno koristan za jačanje krvnih žila. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i gvožđa.

Sladoled od vanile ili jogurt prelijte ovim ukusnim voćem i dobili ste zdravi dezert ili lagani doručak.

Sočivo
Sočivo se ubraja u grupu zrnastih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vredna namirnica zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljenih hidrata.

Brzi recept: Sočivo se odlično slaže s paradajzom, belim i crnim lukom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem te ovčjim i kozjim sirevima pa napravite ukusno varivo ili kao prilog mesu.


Foto; pixabay.com

« PREV
NEXT »

No comments