NEWS
latest

6.9.19

Lekovita svojstva bundeve


Bundeva je slatka i veoma prijatnog ukusa. Svi njeni delovi su jestivi. U ishrani se najviše koriste meso bundeve i semenke. Ova jednogodišnja puzavica potiče iz Amerike. Sazreva na jesen. Jede se i sirova, ali može i da se peče ili kuva. Mogu da je jedu i deca i stariji ljudi.  Zbog fantastičnog sastava, naročito se preporučuje u ishrani trudnica. 

Bundeva nema mnogo hranljivih materija pa je idealna za mršavljenje. Sa druge strane, prepuna je vitamina i veoma je lekovita.

Odličan je diuretik, štiti srce, jača imuni sistem, poboljšava cirkulaciju. Najpoznatiji lekoviti proizvodi su sok i ulje za lečenje prostate.

Bundeva je bogata dijetskim vlaknima jer sadrži skoro 90% vode.

Sok od bundeve kao lek dobar je za zdravlje zbog velikog prisustva esencijalnih nutrijenata. Oni su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Takođe, sadrži moćne antioksidante, koji smanjuju rizik za razvoj srčanih bolesti i moždanog udara.

Bogat je vitaminima A, B, C i E.  Sadrži minerale poput kalijuma, kalcijuma, cinka, fosfora, i drugih. Poseduje i određenu količinu  omega-3 masnih kiselina.

Nema zasićene masti koje povećavaju holesterol i 100 g ploda bundeve ima samo 26 kalorija. 

Prisustvo pektina i fitosterola smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska. Takođe smanjuje nivo lošeg holesterola. Bundevino ulje koristi se kao lek za prostatu.

Semenke ove biljke sadrže materije koje smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i deluju preventivno. Koriste se kao stari narodni lek za uvećanu prostatu, zbog koje mokrenje kod muškaraca može biti vrlo neprijatno. Takođe su dobre za bubrege i jetru. Preporučuju se jedna šaka dnevno.Izvor: sveprirodno.com

« PREV
NEXT »

No comments