NEWS
latest

06 September

Ukoliko ste dobri u video-igrama, to može biti znak da ste VEOMA INTELIGENTNI

Ako ste uspešni u igranju video igrica, to može biti znak da ste uspešni i u svemu drugom, pokazuje novo istraživanje. 
Oni koji su ostvarivali dobre rezultate u dve najomiljenije video-igre: "Liga legendi" (League of Legends) i "Odbrana drevnih" (Defence of the Ancients 2 ili DOTA 2) bili su najbolji i u testovima inteligencije, što navodi na zaključak da video-igre razvijaju inteligenciju.

Obe igre objedinjuju strateško razmišljenje i brze reakcije, pa uspeh u igranju može biti nagrada za određeni način razmišljanja, ali one isto tako mogu da doprinesu razvijanju takvog načina razmišljanja.

Studija objavljena u časopisu "Public Library of Science ONE", a u kojoj su naučnici poredili umeće u igranju igrica i koeficijent inteligencije učesnika to jasno potvrđuje. Što su ljudi bili bolji u igri, to su imali bolji rezultat na testu inteligencije. 

- Naše istraživanje navodi na zaključak da rezultati u video-igrama kao što su "Liga legendi" i "Odbrana drevnih", mogu biti merilo inteligencije - kaže profesor Aleks Vejd sa Univerziteta u Jorku, koji dodaje da su ranija istraživanja pokazala da su i strateške igre poput šaha dobri pokazatelji inteligencije. 

Nova studija je takođe pokazala da kod igrica u kojima igrači posmatraju akciju očima likova koje kontrolišu, tzv. pucačke igre iz prvog lica, ne postoji veza sa kvocijentom inteligencije.

- Za razliku od pucačkih igara iz prvog lica, gde su prioriteti brzina i preciznost, multiplejer onlajn borbene arene više se oslanjaju na pamćenje i sposobnost za strateško odlučivanje. 


Izvor: independent.co.uk

« PREV
NEXT »

No comments