NEWS
latest

28 March

Pravila ponašanja koja stalno kršite, a propisana su bontonom

Ako vas je neko pozvao na piće, nepristojno je da se prepirete oko toga ko će da plati račun - onaj koji je zvao treba da plati. Međutim, većina ljudi ne zna za to pravil, pa se kod nas i dalje činom čiste pristojnosti smatra petominutno glasno svađanje i prepiranje oko toga ko će prvi da dođe do računa. Ovo je samo jedno od brojnih pravila bontona koja svakodnevno kršimo.

Bonton, zbir pravila lepog ponašanja, često sadrži neke smernice koje su u današnje vreme zastarele. Nekima se sviđa, drugima ne - a lepa stvar je što u 21. veku svaki čovek ima pravo da pogleda pravila, razmisli o njima i sam odluči da li će ih se pridržavati ili ne. U svakom slučaju, nekad su ove greške bile zaista velike, a danas su više u pitanju nijanse u ponašanju.

Muškarac nosi ženi torbu

Momci, možda vama deluje kao potez pravog džentlmena da dragoj uzmete tobicu i nosite je dok šetate Kalemegdanom, ali istina je da to baš i nije najbolja opcija. Pravilo nalaže da dami uvek treba da pomognete kad nosi nešto teško, bilo da su to kese iz prodavnice ili putna torba, posebno ako vam ona to zatraži. Ali, ako uzmete njenu torbicu koja teži pola kilograma i stavite je preko ramena, to deluje pomalo omalovažavajuće (pokupšajte ove dve reči da izgovorite brzo tri puta zaredom) prema njoj. S druge strane, zaista izgledate smešo sa ženskom torbom.

Nosite pidžamu po kući

Da li i vi volite da slobodne dane ponekad provodite izležavajući se po kući, jedući nezdravu hranu i gledajući patetične filmove? Razumemo vas. Ali, bonton jasno nalaže da je pidžama odevni predmet namenjen isključivo za spavanje - ne za celodnevno blejanje po kući. Ovo pravilo je ujedno i praktično, jer zaista ne bi trebalo da u čistu posteljinu ležete u pidžami koju ste prethodno uprljali ostacima čipsa, sladoleda ili jednostavno prašinom od sedenja na podu. Nabavite trenerku koja će da vam služi samo za takve dane.

Popravljate šminku gde stignete

Skinuo vam se karmin, pa nasred restorana vadite ogledalce i ruž da ga popravite? Velika greška, kažu bonton pravila. Naime, prava dama će frizuru popraviti gde god da se nalazi, ali će za "puderisanje nosa" ipak da ode do toaleta. Neke stvari se ne rade baš pred svima. A kad smo već kod restorana - da li znate kako se pravilno ostavlja pribor nakon jela?

Sedite "raskrečeno" u farmerkama

Mi smo prvi koji će se složiti da je turski sed najudobnija poza za sedenje - zapravo, dešava nam se i na poslu da se zanesemo pa sedemo tako! Ali, to ne znači da je pristojno. Naime, većina žena vodi računa o sedenju kad su u suknji, ali čim navuku pantalone ili farmerke, sede raširenih nogu. A pravila kažu da će prava dama sedeti spojenih nogu i u damskom položaju uvek, bez obzira na to da li je u trenerci i li fensi haljinici.

Stalno nosite kese sa sobom

Kese ze šoping služe, baš kao što im i ime kaže, za šoping. Kese za pijacu, takođe prlično jasno, služe za pijacu. Dok ne izmisle kese za posao, školu ili faks, zaista ne bi trebalo da ih nosite umesto torbe. Ukoliko sa sobom često nosite puno stvari, jednostavno nabavite veću torbu, ili kupite torbu koja će vam služiti samo za nošenje tih dodatnih stvari. Oprema za teretanu, ručak, piće, voće, druge cipele - šta god da nosite sa sobom, možete da stavite u tu torbu, a lične stvari, poput novčanika, telefona i ključeva nosite u ženskoj torbici. Izgleda lepše, a i ekološki je.

Obraćate se tinejdžeru sa "ti"

Samo zato što je neko mlađi od vas ili probližno vaših godina, ne znači da ne treba da mu persirate. Persiranje nije rezervisano samo za starije, već za sve ljude sa kojima nismo bliski i kojima želimo da pokažemo poštovanje. Naravno, ukoliko se s nekim upoznajete prijateljski, nema potrebe da mu persirate - ali ako upoznajete budućeg poslovnog partnera ili kolegu koji je mlađi od vas, trebalo bi da ga oslovljavate sa "vi" dok ne uspostavite bližu vezu.

Ulazite u sobu bez kucanja

Greška koju prave i roditelji i deca. Kad god želite da uđete kod nekoga u sobu, a vrata su zatvorena, trebalo bi da pokucate i sačekate znak odobrenja. Svako ima pravo na lični prostor i privatnost, bez obzira na to da li vam je otac, majka, dete i brat.



Izvor: 24sata.rs

« PREV
NEXT »

No comments