NEWS
latest

30 December

Za neupućene: 5 pravila za čišćenje kuće

Nemci su poznati po mnogo tome: odličnim automobilima, besprijekorno pokošenim travnjacima i najpreciznijim dogovorima za sastanke sa prijateljima. Odlike jednog tipičnog Nemca ili Nemice su i preciznost i urednost tako da ne čudi što oni sa svetom mogu podeliti i neke vrlo korisne univerzalne savete za čišćenje doma.


Bolje je (i lakše) čistiti ranije nego kasnije kada se sve nagomila

Ovo je jedan savet koji bismo baš i očekivali od nekog ko dolazi iz ove zemlje gde se poštuju red i dobra organizacija. Najbolje što možete uraditi kako biste sami uštedili živce i vreme jeste da se koncentrišete na organizaciju nereda. Nakon što završite za večerom odmah sve sklanjajte sa trpezarijskog stola i podelite poslove: neka se neko pobrine za prljavo posuđe bilo da se radi o ručnom pranju ili slaganju posuđa u mašinu za pranje posuđa a drugo za organizaciju ostataka. Nešto bacite, nešto prebacite u vakumirane vrećice ili plastične kutijice pa tako dobijate i ručak za naredni dan. Sudove koje ručno perete ne zaboravite i iznutra i spolja da operete.


Dobar usisivač je ključ čišćenja


Glavna stvar kod održavanja čistoće podova bilo da su prekriveni tepihom ili ne je redovno odstranjivanje nečistoća koje se svakodnevno gomilaju. Kako biste uštedili vreme i bili sigurni da je čišćenje maksimalno efektno uložite nešto više novca u stvarno kvalitetan usisivač kako biste bili mirni narednih godina. Isto tako jako vodite računa kako koristite usisivač. Pazite da se ne pregreje, ne vucite ga za crevo nego ceo usisivač pomerajte a po završetku usisavanja, pre nego što ga odložite na njegovo mesto obavezno ga prebrišite spolja krpom.  


Ne zaboravite da očistite ispod tepiha, iza frižidera i  veš mašine

Priznajte, ovo su mesta koja najčešće zaboravljate očistiti. Ne morate to raditi svaki put ali je definitivno važno da ne zanemarite ova mesta koja su prosto idealna za stvaranje užasnih naslaga prljavštine. Važno je da očistite i prostor ispod sofe i fotelja kao i deo poda na kojem stoje upetljani svi električni kablovi.  


Ponekad se morate spustiti na kolena i krenuti ribati

Ponekad je stvarno najbolji način za čišćenje onaj starinski: navucite rukavice, umočite sundjer u toplu vodu sa sapunicom i krenite sa dobrim starim ribanjem. Primetićete da se tada mnogo više posvećujete detaljima i da tada temeljnije uklanjate prljavštinu nego što to radite sa običnim džogerom.


Nesavršenost je normalna

U domu obično postoji neka soba koja se retko čisti kao što je npr. pomoćna soba ili podrum. To su nekako prostorije koje lako zanemarimo i ostavimo za ’nekad kasnije’ koje se nikada ne dogodi. Ako je ovo i vaš slučaj, nemojte sami sebi to stalno zamerati i opustite se. Sasvim je u redu da ponekad budete i nesavršeni prilikom čišćenja.





Izvor: kucica.net
« PREV
NEXT »

No comments