NEWS
latest

01 November

Ako ne želite da se zarazite gripom ovih 5 stvari morate da radite svaki dan!


Stiže nam sezona gripa pa se vredi pravilno zaštititi, a pored vakcinacije savetuje se i održavanje higijene kao i jačanje imuniteta.

Čišćenje kuhinje i kupatila od krucijalnog je značaja u sezoni gripa i prehlada. Ovo su neki od saveta koje bi trebalo da poslušate ukoliko želite da ove sezone izbegnete opasnu prehladu i rizikujete život.


Perite ruke

Već znate da nas u spoljašnjem svetu vrebaju virusi, posebno u gradskom prevozu i na poslu. Dolazimo u kontakt sa velikim brojem virusa svakoga dana i donosimo ih u naš dom. Zbog toga je važno da češće perete ruke. Imajte naviku da perete ruke odmah pošto uđete u kuću.


Dezinfikujte površine sa kojima najviše dolazite u kontakt

Prekidači za svetla, kvake, daljinski za TV, vrata od frižidera,... Sve ove površine u vašem stanu dodirnete po nekoliko puta u toku dana pa postoji šansa da su prekriveni bakterijama i virusima. Dezinfikujte ih alkoholom ili asepsolom svakog dana.


Obrišite sve površine, čak i one koje retko kada čistite

Delovi stana koje retko kada čistite bivaju prekriveni prašinom u kojoj mogu da se kriju bakterije i virusi pa je važno da ih očistite. Čistite ih svako malo tkom sezone gripa.


Čistite telefon

Verovatno ste čuli da telefoni imaju na sebi više bakterija nego WC šolja. Nosimo ih svuda sa sobom, spuštamo gde stignemo i tako oni dolaze u dodir sa različitim bakterijama. Brišite telefon makar jednom nedeljno. Držite se dalje od agresivnih sredstava za čišćenje koji mogu da unište površinu vašeg telefona.


Perite posteljinu i peškire češće tokom sezone gripa

Ukoliko ste vi ili neko u kući bolesni, važno je da perete posteljinu svakih nekoliko dana kako biste se rešili bakterija i virusa. Neka obolela osoba ima svoj peškir kako bi manje širila okolo viruse.






Izvor: Espreso.rs
« PREV
NEXT »

No comments