NEWS
latest

26 December

Besplatni zagrljaji


Da li ste ikada čuli za "free hugers", ljude koji zagrljaje dele besplatno? Ova ideja potekla je od jednog Britanca, koji se našao u situaciji da mu je zagrljaj bio preko potreban, a nije imao koga da zagrli. Tužan i beznadežan, izašao je na ulicu, napravio natpis „besplatni zagrljaji“ i ponudo zagrljaje potpunim neznancima. Prvih petnaest minuta niko mu nije prilazio, a onda se jedna žena odvažila i zagrlila ga. Osećaj je bio divan, pa je ova ideja vremenom prerasla u pokret prihvaćen širom sveta. Sada se na ulicama mnogih evropskih gradova mogu naći „besplatni zagrljaji“, a psiholozi tvrde da su oni delotvorniji od antidepresiva. Zagrljaj ne košta ništa, a pruža mnogo.

Šta je to što čini zagrljaje tako zaraznim i lekovitim za dušu, čak i kada dolaze od potpunog neznanca?

Stručnjaci tvrde da su ljudi, iako socijalna bića, tokom evolucije, zahladneli međusobne odnose najviše zbog brzog životnog tempa i nedostatka vremena. Rukovanje je postalo jedini način dodira, retko koga poljubimo u obraz i to tek ponekad. Ali, iskonska ljudska potreba za dodirom nije htela da trpi tako bezobzirno zanemarivanje, pa su ljudi postajali sve nervozniji, napetiji i nesigurniji.

„Besplatni zagrljaji“ mogu da pruže „prvu pomoć“, tvrde stručnjaci, ali je za bolji efekat najbolje zagrliti nekoga koga volimo, jer tada ionako velika moć zagrljaja, postaje još jača.


Autor: Jasna Jovanović






Izvor: novosti.rs

« PREV
NEXT »

No comments