NEWS
latest

11 December

Grad i jezero Komo

Italijansko jezero Komo nalazi se u Lombardiji, na granici Italije i Švajcarske, u podnožju Alpa, i svojom lepotom deluje potpuno nesvakidašnje. Glečerskog je porekla i treće je po veličini u Italiji. Zapanjujuće je plave boje zahvaljujući svojoj prosečnoj dubini od 154 metra i jedno je od najatraktivnijih turističkih destinacija, pre svega zbog predivnog pejsaža, lokalnih biljnih i životinjskih vrsta i naravno, veoma popularnih spa banja. Jezero je takođe poznato po velelepnim vilama i palatama u priobalnim delovima ovog jezera.
Mnoge poznate ličnosti ovde su pronašle svoj deo raja. Dom na obalama jezera svili su, između ostalih, Džordz Kluni, Madona, Silvester Stalone, Đani Versaće, Ronaldinjo i mnogi drugi. Jezero Komo dugačko je 46 km, široko 4,5km, što ga čini idealnim za jedrenje i surfovanje. Za one koji nisu ljubitelji ovih aktivnosti sjajno funkcionišu linije trajekta koji povezuju obale i naseljena mesta prepuna kulturoloških, gastronomskih i ostalih zanimljivosti. Ovde možete probati Italijanske špagete, originalne, široko kuvane "al dente".

Istoimeni grad Komo najveći je u okruženju. Kroz svoju istoriju koja datira još od vremena Julija Cezara, pa preko zadivljujuće arhitekture, ovaj grad ima mnogo toga da ponudi posetiocima. Jedan od najposećenijih gradova je Belađo, koga još zovu i italijanski Beverli Hils. Za večite romantičare, interesantno je, mirno i ne toliko urbano, ali prelepo, ribarsko selo Varena. Za rekreativce koji preferiraju planinsko pešačenje ili biciklizam, možda krstarenje ili skjanje na vodi, ili pak golf na super terenu sa 18 rupa, tu je gradić Menađo.
Jezero ima samo jedno ostrvo koje se zove Isola Comaćina. Iako dužine manje od 1 kilometra, ostrvo je prekriveno drvećem i predstavlja nezaobilaznu tačku posete turista. Kao sto Škoti imaju svoju Nesi u Loh Nesu, tako i Italijani imaju svoje čudovište iz jezera koje su nazvali Lari, skraćeno od Lariosaur, za koje lokalci tvrde da je uveliko viđano u jezeru. 

Puno je razloga da posetite ovo predivno mesto gde se spajaju Mediteran i Alpi , staro i novo, i obogatite svoj život, dušu i oči ovim prelepim i nestvarnim zemaljskim prizorima.








Redakcija InfoNet Magazina

Fotografije : Alan Sandercock, Aloa, Danny Molyneux, David Coggins, GeorgeDement,
Miranda Wood, Pedro, Peter Broster
« PREV
NEXT »

No comments