NEWS
latest

26 December

Šunka nije dobra za dečju užinu


Svetski fond za istraživanje raka upozorava da roditelji ne bi trebalo deci da spremaju sendviče sa šunkom za užinu,  prenosi britanski "Indipendent".

Deca bi trebalo da od najranijih dana steknu naviku da izbegavaju mesne prerađevine kao što su šunka, salama, viršle i slanina.

Svetski fond za istarživanje raka ukazuje da postoje ubedljivi dokazi da mesne prerađevine povećavaju rizik obolevanja od raka creva. 


Šunkom se povremeno "počastiti" 

Marni Krejz, direktor za edukaciju dece Svetskog fonda za istraživanje raka, ističe da je konzumiranje mesnih prerađevina i samo jednom svakog dana isuviše za decu i da bi ona morala da shvate da je to hrana kojom se mogu samo povremeno "počastiti", ukoliko je uopšte jedu.

Roditeljima se takođe savetuju da izbegavaju da deci daju premasnu ili suviše kaloričnu hranu, kao i slatka pića jer ona podstiču taloženje kilograma i gojaznost u odraslom domu, koja se dovodi u vezu sa rakom.

Marni Krejz napominje da su bar dečije užine obroci koje je lako kontrolisati čak i kada roditelji nemaju previše vremena da se time bave. Na primer, stavljanjem neke salate u sendvič, užina postaje jedan od obroka koji zadovoljavaju preporuku da dete svakodnevno pojede pet porcija voća i povrća.

Još jednu porciju ovih namirnica moglo bi da predstavlja i malo pakovanje voćnog soka umesto nekog nezdravog gaziranog napitka.

U ishrani dece preporučuje se i neprerađena piletina, riba i niskokaloričan sir. Šunka se konzumira uz vino, radi što veće razgradnje štetnih materija i soli, što savako nije za decu.

Stručnjaci procenjuju da bi u Britaniji moglo da se spreči 3.700 slučajeva raka creva godišnje kad bi svi jeli samo 70 grama manje mesnih prerađevina nedeljno - što odgovara trima režnjevima slanine.

Svetski fond za istraživanje raka poručuje i ograničenje unosa kuvanog crvenog mesa na 500 grama nedeljno.


Izvor; rts.rs






« PREV
NEXT »

No comments