NEWS
latest

26 December

Tajna Tunela ljubavi

U vekovima starom ukrajinskom gradu Klevanu železnička pruga seče svoj put kroz prekrasnu šumu, formirajući izgled fantastičnog tunela, kojeg su lokalni žitelji vrlo prikladno nazvali Tunel ljubavi.

Tunel koji kao da je ispao iz bajke svake godine privlači sve veći broj turista koji bi po njemu rado prošetali, a sve popularnije postaje i vereničko ili svadbeno fotografisanje na toj lokaciji, pa je Instragram preplavljen fotkama iz tog kraja.
Međutim, istorija mu nije tako romantična. Trasa ljubavi svoje poreklo vuče iz perioda Hladnog rata, što je otkrio novinar i fotograf radio Slobodne Evrope, Amos Čapl. On je u razgovoru s lokalnim žiteljima saznao da je napravljen da bi se prikrila obližnja vojna baza. 

Tunel se proteže kroz gustu šumu oko 6,5 kilometara. Pruga je konstruisana na kraju 19. veka kako bi osigurala snabdevanje fabrike drvne industrije na drugom kraju staze. Svakog dana mašinovođa voza i danas prevozi teret slavnom rutom, što posredno pomaže u održavanju oblika tunela, koji bi u suprotnom potpuno zarastao.

Stvari postaju zanimljive kod misterioznog račvanja pruge, gde leva pruga vodi u prostor gde je zabranjen ulazak, a Čapelu je značaj te pruge otkrio lokalni novinar. Tokom vrhunca Hladnog rada, vremena velike paranoje i tajnosti, sovjetske snage su uz drveće izgradile prugu kako bi sakrili transport opreme do obližnje vojne baze. Ta ukrajinska vojna baza je i danas aktivna.  






Izvor: Express.hr
« PREV
NEXT »

No comments