NEWS
latest

24 January

ČUVAJTE SE KUPOVINE NA INSTAGRAMU: Dobio falš patike, prevarant ga blokirao, pa promenio ime


Marko M. poručio je crne "aleksandar mekvin" patike, a u paketu dobio crvenu kopiju "najki". Prodavac nestao bez traga, blokirao ga, odbija pozive, a onda promenio i naziv stranice

poručene patike

isporučene patike

Kada naručujete robu preko Fejsbuk ili Instagram stranica, budite spremni na to da će vam stići proizvod koji nije ni nalik onom koji ste videli na fotografijama!

Naručivanje preko sumnjivih stranica na društvenim mrežama znači da vam tu niko ne garantuje kvalitet i bezbednost, a samim tim ni šta ćete zateći u paketu kada ga platite.

Samo jedan u nizu prevarenih potrošača koji su "izvisili" za narudžbinu preko interneta bio je i Marko M. iz Beograda, koji je preko Instagram stranice "sell_sneakres" poručio patike!

Prema njegovim rečima, sve je delovalo veoma profesionalno i dečko po imenu Dejan Cvijić zaista je bio ljubazan preko poruka, ali agonija je nastala kada je otvorio paket i video šta je zapravo dobio za 4.400 dinara.

Najveći problem je što je kupac dužan da plati i potpiše da je primio neoštećenu pošiljku pre nego što je otpakuje - Nenad Bumbić, Zaštita potrošača

 Kako da se zaštitite od prevare

Ukoliko je reč o legalnim, odnosno registrovanim trgovcima, na Fejsbuku i Instagramu moraju da ostave poslovne podatke, odnosno podatke o svojoj delatnosti, poslovno ime, adresu, telefon, PIB, formulare.


Blokirao ga

- Danima već tražim patike preko internet stranica i zaista mi nije prvi put da kupujem onlajn. Zapratio sam ovu stranicu i stupio u kontakt sa prodavcem. Sve je izgledalo profesionalno i ni slutio nisam da iza ovog profila stoji prevara. Poručio sam crne patike marke "aleksandar mekvin", a dečko koji ih prodaje je bio toliko ljubazan da mi je ponudio i zamenu u slučaju da nešto ne dogovara.

Poručio sam model koji sam želeo, i rečeno mi je da stiže za dva dana. Tako je i bilo. Bio sam oduševljen, platio sam kuriru paket, a onda je nastala agonija jer sam shvatio da sam prevaren - otkriva Marko i dodaje:

- U kutiji uopšte nisu bile patike koje sam poručio, već neke crvene, koje ni približno ne vrede para koje sam dao! Bio sam besan, i odmah sam pozvao broj telefona izvesnog Dejana, koji se vodi kao pošiljalac. Nije mi se javio, probali smo sa nekoliko drugih brojeva, odgovora nije bilo.

Poslao sam mu i poruku preko Instagrama, da bi me neverovatnom brzinom blokirao. Da se radi o običnoj prevari, potvrđuje i činjenica da je za 24 sata promenio i naziv stranice, pa se sada zove "sport011. rs".

Čak i adresa koju je ostavio u brzoj pošti, Mihajla Pupina 116, u Vršcu, na belim stranama ne postoji. Prijaviću slučaj nadležnima i smatram da potrošači moraju biti zaštićeni kada kupuju onlajn.


Potpis bez provere

Predsednik Udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić predlaže da kupci odustanu od svake kupovine ukoliko prodavac ne želi da lično uzmete robu ili ne možete da je proverite pre plaćanja.

- Ovo je tipičan primer prevare i obmane potrošača! I to i jeste zamka kada se naručuje onlajn, naročito preko neproverenih internet stranica na društvenim mrežama. Najbolje je da kupci zakažu susret sa prodavcem kako bi mogli da provere ispravnost robe.

Najveću opasnost od prevare nosi to što je kupac dužan da potpiše da je primio neoštećenu pošiljku pre nego što je otpakuje. Veliki problem je i što većina ne zna da potpisuje upravo to, jer poštari i kuriri samo kažu: "Potpišite da ste primili" - napominje Bumbić i smatra da nadležni organi moraju da urede ovu potrošačku sferu i reše ovakve probleme.Izvor: informer.rs« PREV
NEXT »

No comments