NEWS
latest

29 January

Mudri saveti za bolje prijateljstvo

Bez obzira da li nekoga poznajete gotovo ceo život, nekoliko godina ili meseci, prijateljstvo je, kao i sve druge vrste veza, odnos koji se neguje, unapređuje i gradi... Nemojte očekivati srdačnost, poverenje, poštovanje i požrtvovanost, ako i sami niste takvi. Kako biste stekli dobre, kvalitetne ljude u svom okruženju, i sa njima stvorili vredna prijateljstva, počnite od sebe – budite prijatelj kakvog želite za sebe.


Ovo su mudri saveti kako da sačuvate i poboljšate prijateljstvo:


1. Pokaži interesovanje za svog prijatelja, jer on nije tu kako bi slušao samo tebe.
Posveti pažnju njegovim/njenim trenucima sreće, važnim događajima, problemima, dilemama. Ljudi brzo primete kada im neko nije posvećen iskren, i možda neće uvek odreagovati u momentu, ali će se odnos zasigurno pokvariti i ugasiti na duže staze. Dale Carnegie, autor knjige How to Win Friends and Influence People, rekao je: ’Više prijatelja ćeš steći za dva meseca, ako pokažeš ljudima da se interesuješ za njih, nego što bi stekao za dve godine, pokušavajući da nateraš ljude da se interesuju za tebe’.


2. Budi onaj koji daje, a ne samo uzima.
Bilo da je to osmeh, lepa reč, zagrljaj, podrška, vreme... Ako zovete prijatelje samo onda kada vama nešto treba, onda ne treba da ih zovete tim imenom. Možda neće uvek biti lako i izvodljivo da budete tu za svoje prijatelje, ali ako su pravi i iskreni, potrudite se da održite te retke i vredne veze sa ljudima.


3. Budite lojalni, otvoreni i realni.
Sve što očekujete od drugih, budite vi sami. Lojalnost je dokaz da ste sami izabrali ljude koje želite u svom okruženju, i ne okrećite im leđa tek tako. Otvorenost je jedan od preduslova za građenje kvalitetnog odnosa, omogućava vam da se bez zadrške poverite prijatelju, da podelite sa njim/njom sve što želite, a da ne razmišljate da li će to iskoristiti. Sa druge strane, budite realni, i prema sebi i prema prijatelji. Zadržite svoj karakter i stav, ali imajte razumevanja i za tuđa mišljenja.


4. Širite pozitivnost.
Svako želi prijatelja sa kojim će se smejati, nekoga ko je zabavan i raspoložen onda kada nema razloga da se oseća suprotno. Nekoga ko zrači pozitivom i širi dobre vibracije. Da bi ste okupili takve ljude oko sebe, morate poći od sebe. Ali, ne samo da biste ih okupili, već i zadržali. Kao što vi ne želite nekoga ko će vam unositi negativnu energiju, verujte da ni drugi to ne žele.


5. Izgradite zajedničke interese.
Svakako da je važno da poštujete tuđe izbore i različitosti, ali potrebno je da imate i zajedničke interese i aktivnosti sa osobom sa kojom se družite. To je ono što najpre spoji dva prijatelja, stoga pronađite ono što vas oboje zanima i zabavlja i tome posvećujte najviše pažnje kada ste zajedno.


Izvor: BIZLife.rs

« PREV
NEXT »

No comments