NEWS
latest

14 February

Pridružite se “elitnom društvu” čija je KUĆA UVEK ČISTA


Svako od nas poznaje nekoga čija je kuća uvek čista i sređena bilo da dolazite na neki planirani događaj ili svraćate nenajavljeni.

Verovatno vam nikada nije bilo jasno kako im to polazi za rukom, ali uz ove savete i vaš dom će uvek izgledati savršeno!

Lakše je čistiti u kontinuitetu nego sređivati nešto što je u potpunosti zapušteno

Uvek je lakše obrisati kuhinjske površine odmah nakon pripremanja jela nego ribati na jkraju nedelje nered koji se danima sakupljao. Verovatno se često nađete u iskušenju da ostavite prvljave sudove za sutra, ali odlaganjem i gomilanjem ćete se naći u situaciji koja zahteva previše vremena i angažovanja, izazivajući bespotrebni stres.


Ukoliko se posvetite obavljanju malih stvari tokom nedelje, kao što je vraćanje stvari na mesto i čišćenje u koraku, biće vam mnogo lakše da se izborite sa svakodnevnim obavezama kada je čišćenje u pitanju, navodi sajt Apartment therapy.


Više stvari podrazumeva više čišćenja

U bukvalnom smislu, više stvari u vašem domu će podrazumevati više čišćenja. Što više stvari imate na policama, stočićima i radnim površinama, više stvari ćete morati da pomerate i brišete. Čak i više nameštaja znači više pomeranja, brisanja i hodanja dok obavite ceo posao čišćenja.

Svakako da ne morate da živite u praznoj kući kako biste je održavali čistom, ali ako primetite da imate problema sa nekom određenom sobom ili delom kuće, pokušajte da je rasteretite.


Posebnu pažnju posvetite ulazu

Važan je prvi utisak, a ako vam je hodnik zatrpan stvarima, utisak će biti loš i činiće vam se da je cela kuća u haosu, iako verovatno nije. Zato  u kutije stavite šalove, rukavice, okačite jakne na predviđeno mesto, uredno složite obuću, a pre svega toga temeljno obrišite prašinu i paučinu.


Dajte vremena hemikalijama da deluju

Ako samo naprskate i obrišete neku površinu, moraćete ili da je ribate ili da je ponovo čistite. Dajte vremena sredstvima da deluju – naprskajte, ostavite da „odmori“ dok bi radite nešto drugo i onda samo obrišite. Jednostavno.


Koristite prečice

Ne morate uvek da ribate pod na kolenima, za manje mrlje koristite maramice – postoji na tržištu veliki izbor od onih univerzalnih pa do specijalnih za određene površine. Umesto velikog usisivača, koristite onaj mali, ručni, ili onaj za mrve.


Svaka soba ima svoju „slabu tačku“

Očistite nju i kuća će sinuti. U dnevnoj sobi je to obično stočić gde se često nađe hrana, novine, igračke i ko zna šta još. U kuhinji sudopera, i ma koliko ribali ostale delove prostorije, ako je „hot spot“ zatrpan, cela prostorija će izgledati prljavo i neuredno. Dakle, krenite od kritične tačke, posle ćete ostalo lako.


Očistite uglove


Oni prosto obožavaju prljvštinu, dlake i prašinu. Zato na usisivač dodajte specijalni dodatak za uglove i rešite se „bede“. Razlika će biti primetna. A ako podignete ruke iznad glave i usisate uglove iznad vas, em ćete vežbati ruke em će i paučina nestati.


Redovno se rešavajte smeća

I kuća koja je tek očišćena neće lepo mirisati ako imate smeća u kući. Dakle, redovno izbacujte smeće, koristite kese koje mogu da se dobro zatvore i redovno čistite kante za smeće. To može da bude i dečiji zadatak, moj sin zna da je njegov posao da redovno izbacuje smeće 


Uvedite 15 minuta rutine svakog drugog dana

Toliko je dovoljno za hitno sređivanje sobe – skupljanje stvari koje tu ne pripadaju, brzinsko usisavanje i brisanje prašine. Tako se neće desiti da je prostor toliko u neredu da vam trebaju sati da sredite sve.


Naučite kako da “folirate” čistoću

Svi imaju periode kada im je održavanje čistoće doma posebno izazovno zbog brojnih obaveza. Međutim, ljudi koji naizgled uvek uspevaju u tome imaju jednu jako bitnu caku. Oni jednostavno znaju da ocene koje delove kuće je neophodno srediti kako bi ceo prostor izgledao sređeno. Time štede vreme i energiju, a gosti veruju da oni sve uvek postižu.







Izvor: dnevno.rs / maminsvet.rs

« PREV
NEXT »

No comments