NEWS
latest

30 January

Ravni tabani kod dece i odraslih kako lečiti


U današnjem svetu stopala nam služe uglavnom za oslanjanje, ljudi se sve manje kreću, a ravni tabani kod dece sve su učestalija pojava. 

Gradski asfalt i odsustvo prirodnih, neravnih površina samo su doprineli tome da stopalo ima sve slabiju, nepravilnu strukturu. U seoskim sredinama ovo je ređi slučaj jer deca imaju mogućnost da se igraju bosonoga po livadama… 

Stopalo se sastoji od 26 kostiju povezanih mišićima i ligamentima. Svaki deformitet, od kojih su najčešći ravni tabani i kriva stopala, utiče na položaj ostatka tela. Kao posledica javlja se nepravilno držanje koje za sobom nosi opet razne opasnosti od oštećenja kičme. Otkrijte na šta ukazuju česti bolovi u tabanima i kičmi. 

Proverite kako se deformitet ravni tabani leči i koje su metode najdelotvornije. I još…. 

Saznajte da li su ulošci za ravna stopala zaista neophodni? Koliko traje lečenje ravnih tabana i je li ono i u kasnijem dobu moguće? U kojim slučajevima se radi operativni zahvat i kako se njime ispravlja spušten svod stopala? Na ova i mnoga druga pitanja potražite odgovore u nastavku teksta…

Šta su zapravo ravni tabani – simptomi 

Ravni tabani (pes planus)  deformitet su stopala u čijoj se osnovi nalazi labavost ligamentarnog aparata. Tabani predstavljaju skup kostiju koji su međusobno povezani mišićima i zglobovima. Usled slabosti pojedinih mišića i same težine tela stopala postaju ravna. Svod stopala se usled oslabljene muskulature spušta na dole ka podu. Prekomerna težina dodatno pogoršava stvari. 

Fleksibilni ravni tabani imaju naizgled pravilan svod kad je stopalo podignuto. Ali čim se spusti na tlo, odnosno čim se stane na noge usled težine tela ono se ispravlja. 

Rigidna ravna stopala su u vek u potpunosti ravna. Pravilno razvijeno stopalo ima uočljiv prelaz između zadnjeg i prednjeg dela i kruškast oblik pete. Povišen svod stopala se lepo ocrtava pri stajanju. Takođe, ono pri hodu na podlozi ostavlja otisak svih pet prstiju. Ukoliko osoba odnosno dete krivi stopalo u krivo ovaj je otisak uglavnom nepravilan. Ravni tabani kod odraslih i dece ostavljaju pun otisak stopala na podlozi.
  

Stečeno i urođeno ravno stopalo 

Ravna stopala mogu biti genetski predodređena odnosno urođena (kongenitalna), ali i stečena (nastaju u toku života). 

Urođeni deformitet stopala je teže lečiti jer u ovom slučaju već pri rođenju položaj skočne kosti promenjen. To su strukturalne anomalije nastale još pri formiranju organa bebe u stomaku. 

Deformitet može nastati i ako je plod u stomaku u nepravilnom položaju te se vrši pritisak na stopala. 

Do stečenih deformiteta  dolazi najčešće usled prekomernog opterećenja stopala. To su slučajevi kada npr. se beba prerano pokušava uspraviti na noge a  još nije spremna zbog nedovoljno razvijenih mišića stopala. Usled naglog rasta opterećenje može da iskrivi stopala. Takođe česti su i ravni tabani u trudnoći. Usled nagle promene težine stopala ne mogu da izdrže opterećenje do čak trideset kila i spuštaju se. Isto tako kontinuirano nošenje velikog opterećenja (džakovi na leđima, preteški ranci…) može da utiče na to da se stopalo deformiše. 

Ravna stopala najčešći uzroci 

Najčešći uzrok spuštenih stopala je naslednog karaktera. Ako  je neko u porodici imao ili  ima ravne tabane velika je šansa da ste i vi nasledili taj blagi deformitet. Uzled gojaznosti tj. prekomerne kilaže stopalo se takođe zna spustiti, ali i usled fizičke neaktivnosti. 

Nošenje neadekvatne obuće može samo odmoći. Neka oboljenja kao što je npr. reumatoidni artritis mogu dovesti do spuštanja svoda tabana, kao i  povrede mišića. Ako je vaša dijagnoza ravna stopala prvo što ćete primetiti pri hodu ali i nakon njega jesu bolovi u tabanima. 

Bolovi u leđima i ravna stopala usko su povezane teme. Lumbalno-sakralni deo leđa posebno strada usled nepravilnog hoda. Stopala koja se spuštaju utiču na ostatak tela, potkolenice, leđa pa i vratni deo.


Ravni tabani kod dece predškolaca 

Poražavajuća je činjenica da su ravna stopala kod dece predškolskog uzrasta jako česta pojava. Čak 40 posto predškolaca pati od ovog deformiteta. Dijagnoza se uglavnom postavlja tek na sistematskom pregledu pred sam polazak u školu. Jako je bitno na vreme reagovati i početi sa fizikalnom terapijom jer ravna stopala kasnije mogu izazvati niz zdravstvenih komplikacija. 

Krivljenje kičme samo jejedna od mogućih posledica. Spuštena stopala kod dece najčešće prati bol u petama i tabanima, pojačan zamor pri fizičkoj aktivnosti i nepravilan hod. Ako dete ima spušten svod stopala ili krivi stopalo ka unutra najbolje je da ga pustite da bosonogo šeta po neravnim površinama. Na taj način mišići stopala se prirodno vežbaju za pravilan položaj noge. 

Ne zaboravite – stopalo se u potpunosti formira do 14-te godine života!  Zato je potrebno što pre učiniti sve što je vašoj moći da se ravni tabani kod dece predšolskog uzrasta koriguju. Ako dete ima kriva stopala ka unutra  na to ukazuju i tzv. krive odnosno x noge. Ravni tabani kod dece do 3 godine najlakše mogu da se izleče, ali i u predškolskom uzrastu šanse za korekciju su dosta velike. Kada se potpuno formiraju mogućnosti da se svod stopala ispravi mnogo su manje. Kod dece jako je bitan je unos kompleksa vitamina K2D3 koji jača kosti i fizička aktivnost kao prevencija. Uz jake kosti šanse da se zbog prekomerne težine jave ravni tabani kod predškolaca mnogo su manje.






Izvor: Zdrava i lepa


« PREV
NEXT »

No comments