NEWS
latest

19 January

Saveti za Iphone fotografije


Fotografija je jedan od najboljih načina da se uspomene sačuvaju. Nekada su se fotografije čuvale u albumima, danas pretežno u folderima. Ali bez obzira na to, one su i dalje najbolje sredstvo da uhvatite vreme koje je prošlo i sačuvate ga za sebe.

Kako pametni telefoni sazrevaju lagano u fotoaparate sa odličnim kvalitetom slike, mnogi već sa sobom više i ne nose tradicionalne fotoaparate na letovanja ili izlete. iPhone kamere na tržištu su same po sebi već odlične. Kako bi napravili savršenu fotografiju, potrebno je da znate i savladate nekoliko trikova. Ovih parsaveta će vam sigurno pomoći u tome.


# Ugao gledanja
Pre nego što uslikate objekat ili osobu koju želite, razmotrite subjekat svoje fotografije iz više uglova. Umesto regularne perspektive u visini vaših očiju, pogledajte kako bi fotografija izgledala ako biste se spustili ili podigli na nešto više. Ovakve cake često vam mogu dati neobičan i dinamičan finalni proizvod.


Fokus
Digitalni fotoaparati su automatski podešeni da fokusiraju centar kadra. Ukoliko je objekat koji vi želite da naglasite sa leve ili desne strane, u fokusu će ostati praznina. Prvo kadrirajte objekat pa pritisnite na pola okidač za slikanje. Držeći do pola okidač pomerite fokus na objekat koji želite da vam bude u fokusu i tek onda uslikajte.


# Svetlo
Lica ljudi nikada nemojte slikati pri jakom osvetljenju jer neće izgledati prirodno i videće se sve nesavršenosti. Za fotografisanje prirode najbolje je jutro ili veče, kada su sunčevi zraci blaži jer padaju pod oštrim uglom.


Automatski HDR mod
iPhone podržava HDR opciju, tj može praviti fotografije velikog svetlosnog raspona. Na ovakvim fotografijama se ne može desiti da su neki delovi svetliji, a neki tamniji. Aplikacija fabrički ugrađene kamere može i automatski da odluči kada je potrebno koristiti ovu opciju, i da je sama i uključi. Kako bismo to omogućili kliknite na znak HDR u aplikaciji za kameru pri vrhu ekrana.


Manualno podesite ekspoziciju
Ako jednom dodirnemo ekran (fokus) i onda na gore ili dole lagano povlačimo prstom aktiviraćemo ekspoziciju. Ako povlačimo prst na gore posvetlićemo fotografiju, a na dole zatamnjujemo. 

U normalnim okolnostima pravimo fotografije uz pomoć okidača na ekranu. Ovo često ume da bude neprijatno (naročito u horizontalnom položaju) i prilikom lošijeg osvetljenja slika može da se pomeri. Umesto toga možemo fotografisati uz pomoć dugmeta sa bočne strane telefona za pojačavanje zvuka, i na ovaj način možemo držati iPhone kao i što bismo držali fotoaparat. Sačekajte par sekundi po završetku slikanja pre nego pomerite telefon u stranu ili napravite novu fotografiju.





Izvor: apple.com
« PREV
NEXT »

No comments