NEWS
latest

02 May

Šta to beše udvaranje?


Nekada je jedna ruža umela da omekša trnovito srce neke ponosne devojke. Nekada su se dugim pismima opisivali osećaji prema određenoj osobi. Nekada mladićima nije manjkalo kreativnosti i umeli su da uz malo mašte naprave događaj za pamćenje…


Nekada su se mladići udvarali devojkama, ali danas za tim uopšte nemaju potrebe. Udvaranje je sigurnim korakom izašlo iz mode, ali pošto se i moda, godinama unazad ponavlja, sigurno će se jednoga dana i udvaranje vratiti sa stilom u našu realnost.

Ne postoje zvanični krivci koji se smatraju ubicama udvaranja, ali uperiti prst samo u jedan pol bilo bi potpuno neopravdano. I žene i muškarci su podjednako krivi zbog svega što im se događa, a događa im se, ako ćemo iskreno, mnogo toga nelogičnog. Žene više ne dobijaju pisma napisana perom romantike, jer nijedan muškarac nema želju da se udvara ženi koja “nosi pantalone”. Ako već do prepiske treba da dođe, pre će se desiti da ga žena jednim kratkim i jasnim sms – om obavesti o svojim željama i planovima.

Crvene ruže više nikome nisu interesantne, ma koliko one lepo mirisale. Muškarci verovatno smatraju da su ih savremene žene prerasle i da sa buketom cveća samo mogu da ispadnu smešni. Brzo se živi, pokloni se kupuju na brzinu, poruke se brzo šalju i čar neizvesnosti nestane iz odnosa brzinom svetlosti. Da li muškarci nemaju vremena za udvaranje ili se takvi gestovi u današnjem vremenu smatraju neprikladnim?

Udvaranje je reč koja će uskoro moći da se izbriše iz rečnika, jer se retko koristi, a još se ređe upražnjava taj vid aktivnosti. Izgleda da su godišnjice i rođendani rezervisani za poklone, lepe gestove i iznenađenja, dok ostalih jedanaest i po meseci godišnje provodimo sa računima, računarima, kao i u razgovorima o mnogobrojnim obavezama.

Muškarcima pre nije bilo teško da ukradu cvetić iz nečije bašte i poklone ga izabranici svoga srca. Ona bi taj cvet očarano gledala, smatrajući ga vrednijim i posebnijim od svega što poseduje. Danas se to retko praktikuje, jer muškarci više ne liče na mangupe iz starih filmova, ali i zbog činjenice da se moderna dama ne bi nimalo oduševila poklonom koji nema materijalnu vrednost.

Šta to beše udvaranje? O tome ćemo slušati još malo od naših mama i baka, a onda ćemo sve te slatke priče spakovati u celofan realnosti i skloniti što dalje od srca.





Izvor: cosmopolitan.rs
« PREV
NEXT »

No comments