NEWS
latest

18 February

Džin tonik – jedan od najpopularnijih koktela


Danas se smatra jednim od najpopularnijih koktela, delimično i zahvaljujući svojoj jednostavnosti pripreme, ali činjenica je da postoji čitava armija ljubitelja džin tonika.

U čemu je njegova tajna?

Tokom 19. veka, britanski vojnici na tlu Indije su najviše stradali od malarije. Jednostavno, nije postojala efikasna zaštita od malaričnih komaraca. Jedini lek je bila kininska voda (voda u kojoj je rastvoren kinin). Da bi ublažili gorčinu kinina, vojnici su počeli da dodaju džin… Ubrzo je razvijena verzija u kojoj se kininskoj vodi dodaje i soda… 

Džin tonik je rođen! Dakle, reč je o piću stvorenom u surovim uslovima Indije koje je spasilo od smrti brojne vojnike britanske krune.

Džin spada u jaka alkoholna pića sa 40% alkohola. Osnovna aroma džina potiče od kleke (naziv džin je nastao od francuske reči genievre koja označava kleku).

Po nekom nepisanom pravilu, idealan odnos džina i tonika jeste 1 prema 2. U prethodno ohlađenu čašu prvo se stavlja led, zatim se preko leda sipa džin a onda dospe tonik. Za kraj se ostavi parče limete, limuna ili pomorandže.

Džin tonik se obično vezuje za letnji period, zahvaljujući svežini koju poseduje. 



Izvor: pruna.rs

« PREV
NEXT »

No comments