NEWS
latest

24 February

ITALIJA POD OPSADOM ZBOG VIRUSA: Policija hapsi, vojska čuva gradove koji su u izolaciji!


Broj zaraženih koronavirusom u Italiji porastao je na 76, a najviše slučajeva, čak 46, zabeleženo je u severnoj Lombardiji.

Još 12 slučajeva registrovano je u severoistiočnoj pokrajini Veneto, tri u Rimu, a jedan u Pijemontu.

FOTO: EPA/Nicola Fossella

Među 62 zabeležena slučaja su i dve osobe koje su preminule od posledica ovog virusa. 
Reč je o 78-godišnjem muškarcu iz Veneta i 77-godišnjoj ženi iz Lombardije.

U više od 10 gradova u Lombardiji i Venetu na nedelju dana biće zatvorene sve škole, prodavnice i restorani zbog širenja koronavirusa u toj zemlji. Oni koji se ne budu pridržavali pravila biće uhapšeni.

Premijer Đuzepe Konte izjavio je da će policija nadzirati situaciju, odnosno da će policajci sprečavati ljude da ulaze ili izlaze iz gradova koji su pod izolacijom. Takođe, ako bude potrebno pomoći će i vojska. "Cilj je zaštiti zdravlje Italijana", kazao je Konte.

U Rim je stiglo i 19 italijanskih državljana koji su protekle dve nedelje proveli u karantinu na kruzeru "Dajmond princes", usidrenom kod japanske luke Jokohame.


ZAŠTO SE KORONAVIRUS TAKO BRZO PROŠIRIO PO ITALIJI? Samo 48 sati od smrti prve žrtve, 2 pokrajine su završile u blokadi


Italijanski list Korijere dela Sera piše danas da se očekuje da će broj zaraženih koronavirusom rasti iz sata u sat, a da je noćna mora u Italiji započela u petak ujutro kada je preminula prva zaražena osoba.

Za samo 48 sati od smrti te prve žrtve, pokrajine Pokrajine Lombardija i Veneto završile su u blokadi, u karantinu, dok se na putevima nalaze vojska i policija, a škole, bioskopi, bazeni i slično su zatvoreni na najmanje nedelju dana.

Glavni čovek agencije za civilnu zaštitu Anđelo Boreli kazao je da ne treba kriviti lekare jer nisu na vreme prepoznali simptome koronavirusa, prenosi portal Index.

Andrea Mantovani for The New York Times

Italijanski list piše i da je u bolnici u Kodonju gde je bio hospitalizovan prvi oboleli pacijent najmanje pet doktora i medicinskih sestara zaraženo, dok je u bolnici u Dolu gde je hospitalizovana još jedna zaražena osoba troje medicinskih radnika zaraženo.

"Ne radi se tu o broju napravljenih testova. Bilo je situacija u kojima nismo na vreme prepoznali simptome koronavirusa. Lekari su imali problema pri identifikaciji simptoma", rekao je Boreli.

Prva zaražena osoba u Italiji, 38-godišnjak, došao je prošle nedelje u bolnicu u Kodonju, ali su ga pustili kući sa dijagnozom gripa, a s obzirom na to da nigde nije putovao lekari ga nisu testirali na koronavirus.

Nekoliko dana kasnije stanje mu se zakomplikovalo, pa se vratio u bolnicu i tek kasnije je otkriveno da je zaražen.

Virolog s milanskog univerziteta Fabricio Preljiasko kazao je da niko od lekara nije pomislio na koronavirus jer u Italiji on dosad nije bio zabeležen, osim kod dvoje turista koji su još krajem januara hospitalizovani, a koji su došli iz Kine i bili na skroz drugom području.

"Jednostavno nije bilo razloga sumnjati u koronavirus, pogotovo što je vladao grip. Italija se našla u situaciji u kakvoj je bila i Kina, suočila se s novim virusom. Istina, o koronavirusu se priča već mesec dana, ali u Italiji nije bilo ni jednog drugog slučaja osim tih turista", dodao je on.


Profesor Devi Šridhar sa medicinskog fakulteta u Edinburgu smatra da je epidemija doživela veliki zaokret u poslednjih 48 sati jer je došlo do porasta broja zaraženih izvan središta epidemije u Kini "koji nisu jasno epidemiološki povezani, nisu bili na putu ni u kontaktu sa osobama kojima je dijagnostifikovana bolest.

Tako su se zadnjih dana pojavila i razvila žarišta u Južnoj Koreji, Iranu i Italiji, gde je za nekoliko dana zabeleženo gotovo 150 slučajeva i 12 gradova je u svojevrsnoj izolaciji.

Što se tiče autohtonog žarišta u Italiji, naučnicima je teško utvrditi tok zaraze "prvog pacijenta" s kojeg se virus proširio.

"Ono što se događa u Italiji i u Južnoj Koreji moglo se dogoditi bilo gde u svetu", upozorio je Šridhar.




Izvor: kurir.rs
« PREV
NEXT »

No comments