NEWS
latest

21 February

Larina pesma iz filma Doktor Živago


1966. godine čitav svet je pevao srceparajuću melodiju iz filma DOKTOR ŽIVAGO, Larinu pesmu. Kod nas su je, u različitim aranžmanima, pevale izuzetne pevačice: Tereza Kesovija, Nada Knežević i Marjana Deržaj, svaka na svoj način - Tereza sa puno zanosa, sa teatralnim oscilacijama, u francuskom maniru, Marjana nežno, a Nada stabilno, osećajno i ležerno, tj. onako kako jedino i ume... 


Larina pesma

Znam, Laro, znam da pamtiš onaj dan
Kada je s njim nestao jedan san
Još tuga spi na bledom licu tvom
Bez njega, znam, hladan i pust je dom...

Stepom čete vojnika jure
Strepiš da l’ živi još uvek on...
Vojnici svi sad vole pesmu tu
Zajedno s njim pevaju uvek nju!

Znam, Laro, znam da pamtiš onaj dan
Kada je s njim nestao jedan san
Vreme leti a njega nema
Laro, znaj, ipak će doći on

Čuj, Laro, čuj zvuk stare pesme te
Kroz tamnu noć ona ti vraća sve...


Doktor Živago je ujedno i roman i zbornik stihova glavnog junaka Jurija Živaga. Dirljiva priča o životu i ljubavi pesnika-lekara tokom ruske revolucije. 

Roman ima dva paralelna toka- lični i ljubavni na jednoj strani i društveno-politički, na drugoj. Jurij Živago, želeći da zaštiti svoju porodicu, odvodi je iz Moskve, a skrovište nalazi u visoravnima Urala. Odvodeći porodicu, biva upleten u borbu između crvenih i belih, kao i u ljubavnu vezu sa prelepom sestrom Larom. Ljubavna priča Jurija Živaga umnogome će biti uslovljena okolnostima proisteklim iz ambijenta ruske revolucije i kasnije građanskog rata. 

Boris Pasternak je dobio Nobelovu nagradu za roman Doktor Živago 1958. godine. Međutim, kako je tadašnja vlast, na čelu sa Nikitom Hruščovim, bila nezadovoljna tematikom romana, Pasternak se odrekao nagrade. Roman je ponovo objavljen 1988. godine i tada je Nobelova nagrada namenjena Borisu Pasternaku uručena njegovom sinu. 







Izvor: wikipedia.org
« PREV
NEXT »

No comments