NEWS
latest

23 February

Ljubavne priče koje se dugo pamte - Kleopatra i Marko Antonije


Egipatska kraljica je bila poznata kao fatalna zavodnica, a zavodila je kako svojim fizičkim izgledom tako i intelektom. Muškarce je koristila kako bi sprovela svoju volju i održala se na vlasti i sačuvala svoje kraljevstvo.

Bila je sa slavnim Cezarom, a zahvaljujući toj vezi uspela je da se po drugi put vrati na presto. Kada je Cezar ubijen za prevlast u Rimu borili su se Marko Antonije i Oktavijan Avgust. Marko Antonije je krenuo u Aleksandriju da bi osigurao Kleopatrinu lojalnost prema Rimu  i zaljubio se u nju.  Antonije i Kleopatra su se venčali  iako je on već imao zakonitu ženu u Rimu.

Ovaj događaj  je rasplamsao bes u rimskom Senatu  koji  je rastao sve više kako je Marko poklanjao deo po deo imperije (Krit, Kipar, Kirenu, Palestinu i Tarsus) Kleopatri i njenoj porodici. Kleopatra je sa Markom Antonijem dobila blizance, koje je on priznao i dao im imena Aleksandar Helios (Sunce) i Kleopatra Selena (Mesec). Aleksandar Helios je bio krunisan za kralja Imperije Seleukida, a Kleopatra Selena je postala kraljica Kirenaike i Krita. Kleopatra je kasnije rodila još jedno dete Marku Antoniju, Ptolemeja Filadelfosa, koji je imenovan za kralja Sirije i Male Azije kada je imao samo dve godine.

Marko Antonije se razveo od svoje rimske supruge Oktavije, primoravši sve da priznaju njegovu vezu sa Kleopatrom. Kulminacija nezadovoljstva njegovim ponašanjem došla je u renutku kada je naložio da se Kleopatrino ime stavi na rimski novac. Oktavijan je objavio rat Egiptu, a egipatska vojska je  poražena na obali Grčke u čuvenoj bici kod Aktiuma, 31. godine p. n. e.  

Godinu dana kasnije, Oktavijan je došao u Aleksandriju i porazio Marka Antonija. Veruje se da su u toku borbe Marku rekli kako je Kleopatra ubijena znajući za njegovu slabost prema njoj. Marko Antonije je poverovao u ovu neistinu i pokušao samoubistvo tako što se proboo svojim mačem. Izdahnuo je u Kleopatrinom naručju, nakon čega je i ona izvršila samoubistvo.Izvor: http://plezirmagazin.net
« PREV
NEXT »

No comments