NEWS
latest

21 February

Odense, Odinovo svetilište


Odense je treći grad po veličini u Danskoj.  Prvobitni originalni naziv grada je bio “Odins”,  što u prevodu znači Odinovo svetilište jer je Odin smatran za jednog od najvažnijih  bogova u Nordijskoj mitologiji.  

Inače, Odense  je pre svega poznat kao rodno mesto svetski čuvenog pisca bajki Hansa Kristijana Andersena. Iako je Andersen rođen i živeo u Odenseu samo do svoje 14-te godine, grad je ponosan na tu činjenicu i smatra ga svojim najpoznatijim stanovnikom. Kuća u kojoj je rođen danas je muzej otvoren za posetioce.

Odense ima mnogo  značajnih muzeja i galerija,  dobrih restorana i zanimljivih crkvi. Veliki broj ulica rezervisano je samo za pešake, tako da je najbolje grad obilaziti peške. Stari grad u Odenseu je dobro očuvan i restauriran i posetiocima daje pravi uvid u to kako je grad izgledao nekad u srednjem veku.

Blizu Odensea nalazi se Egeskov zamak,  jedna od najlepših evropskih građevina. Renesansni dvorac na vodi izgleda isto kao i 1554. godine kada je izgrađen.  Okolina zamka je zapanjujuće lepa, a unutrašnji deo je  fascinantan.  Turistima je omogućeno da vide retke oldtajmere u muzeju automobila,  stare motocikle, kao i modele prvih letećih mašina. Izvor:  danishnet.com
Prevod:  Redakcija InfoNet Magazina

Fotografije:  Dariusz Sieczkowski, Joao Alves, Nelson L., Nigel Swales, Valentin Kold Gundersen
« PREV
NEXT »

No comments