NEWS
latest

23 February

Ogrozd - eliksir zdravlja i dugovečnosti


Ogrozd potiče iz Sibira, a u severnoj Evropi uzgaja se od XVI veka. Na našim prostorima još uvek predstavlja manje-više nepoznatu voćnu vrstu koja se i veoma retko može uočiti u kućnim baštama. Uzrok tome je slabo poznavanje ove nadasve vredne jagodaste voćne vrste koja kod nas ima slabu tradiciju uzgoja.

Naši preci su ogrozd koristili više nego mi danas. Nije ni čudo, imajući u vidu njegov privlačan izgled, prijatan ukus i zdrave sastojke vitamin C, provitamin A, kalijum, kalcijum, fosfor i dijetna vlakna.   

Ogrozd je prijatnog ukusa i obično ga deca vole, jer liči na klikere. Blagog i sladunjavog je ukusa, i specifičnog mirisa. Ako je godina bila sunčana on je slađi.


Lekovitost ogrozda

Ogrozd je bogat izvor vitamina A i C, mangana, kalijuma i dijetetskih vlakana. U nešto manjim količinama sadrži folate, tiamin, piridoksin, bakar, kalcijum, fosfor i magnezijum.

100 grama ogrozda sadrži samo 44 kalorije i 25% dnevne količine preporučenih dijetetskih vlakana što ga čini idealnom hranom za mršavljenje.

Ogrozd je bogat kalijumom, mineralom koji postiče pravilan rad srca, štiti od visokog krvnog pritiska i pomaže normalnoj funkciji nervnog i mišićnog tkiva.

Ove bobice takođe imaju snažna antioksidaciona svojstva. Štite od raka, prevremenog starenja i pomažu kod upala. Zahvaljujući njegovim stezajućim i antibakterijskim svojstvima može se koristiti kao tonik protiv bubuljica i mrlja na licu.


Konzumiranje ogrozda s medom može poboljšati vid i pomaže kod katarakte. Jedan od za to zaslužnih sastojaka je vitamin A iz soka ogrozda.

Organske komponente u ogrozdu imaju pozitivno delovanje na srce - smanjuju holesterol, poboljšavaju protok krvi i jačaju srčani mišić.

Dnevno konzumiranje ogrozda štiti od stresa, efikasno čisti organizam, savršeno je za jačanje i podizanje imuniteta.


Izvor: http://www.inmoment.ru - http://edaplus.info

« PREV
NEXT »

No comments