NEWS
latest

21 February

OPREZ: Botoks ubija Srpkinje!

Srbija je puna botoksa, otrova čija nestručna upotreba može da ima fatalne posledice sa smrtnim ishodom! Iako je Ministarstvo zdravlja obećalo još pre četiri godine da tog leka više neće biti u kozmetičkim salonima, on je i dalje prisutan. I dalje se daje građanima mimo zakona, a ima i opasna neželjena dejstva.


Botoks je registrivani lek u Srbiji, a u kozmetičke svrhe može da se daje samo pacijentima mlađim od 65 godina, i to isključivo “za privremeno poboljšanje vertikalnih bora između obrva, i to ako te bore imaju značajan psihološki uticaj na pacijenta”, objasnili su za “Alo”u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Prema rečima Aleksandra Tucoviča, česta neželjena dejstva primene botoksa su oticanje lica, blago zapaljenje rožnjače, poteškoće kada se potpuno zatvori oko.

- Tu su, između ostalog, preterano suzenje, nadraženost, suvoća očiju i osetljivost na svetlost, modrice – navodi on. Farmaceutkinja Vukosava Stevanović dodaje da može da se desi takozvana depresija respiratornog trakta”kada pacijent više ne može da diše, i tada nastupa smrt”.

– Obolelima lek mogu da ubrizgavaju isključivo lekari obučeni za primenu, a zdravstvene ustanove su jedino mesto, gde se vrši njegova primena – objašnjava Aleksandar Tucović iz ALIMS-a. A ipak, da nije tako, i da se žene masovno bockaju gde stignu ne bi li bile lepše i mlađe, uverila se ekipa “Alo!”, koja je pronašla reklame kozmetičkih salona.

U kozmetičkim salonima se uveliko rade ove intervencije, u šta se uverila ekipa “Alo” koja se javila na jedan od oglasa.

– Slobodno dođite! Tretman je 120 evra, ništa ne boli. Sve traje pet minuta. Koriste se igle za insulin. Efekte možete da vidite tek za desetak dana, a traju do šest meseci. Nema nikakvih neželjenih efekata, ali ne biste smeli da spavate tri sata nakon primene botoksa, niti da trljate oči – izdeklamovao nam je ljubazni glas preko telefona. Na na njihovo pitanje ko će da im ubrizga botoks, isti glas je iz topa odgovorio:

– Pa vlasnica! Ona je kozmetolog!

Vukosava Stevanović, farmaceutkinja, kaže za “Alo!” da smo time direktno ustanovili kršenje prometa leka i da su u prekršaju kupac i prodavac, kao i da Ministarstvo zdravlja ništa nije preduzelo čitave četiri godine otkako je otkrivena afera “botoks”.


– Problem je što inspekcije Ministarstva zdravlja koje kontrolišu apoteke, nemaju nadležnost za kontrolisanje kozmetičke salona. Botoks uopšte nije naivan, na šta ukazuje njegova ograničena primena u zdravstvenim institucijama, kao i to da moraju da ga daju obučeni lekari. Cela ova priča za mene je kriminal. Pogotovu što je botoks jedan od najjačih otrova koji i u malim dozama može da ubije čoveka – navodi ona.
Ministarstvo: Samo lekari

Ministarstvo zdravlja će (ponovo) ispitati ceo slučaj primene botoksa u kozmetičkim salonima.

-Taj lek ne sme da se ubrizgava van zdravstvenih ustanova i mora da ga daje lekar obučen za primenu te vrste terapije – kaže  Nemanja Velikić, portaprol Ministarstva zdravlja.


Izvor: Alo.rs

« PREV
NEXT »

No comments