NEWS
latest

06 May

Stres vodi u gojaznost


Osobe koje su dugo izložene stresu imaju više šansi da steknu višak kilograma, tvrde naučnici ...

Listi štetnih posledica stresa naučnici su dodali još jednu – veću sklonost gojaznosti. Osobe koje su duži vremenski period izložene stresu imaju više šansi da steknu višak kilograma, utvrdila je studija engleskih istraživača koji su poredili nivo stresa sa težinom kod više od 2.500 žena i muškaraca starijih od 54 godine. Stres su određivali na osnovu nivoa kortizola, hormona nadbubrežne žlezde, poznatog i kao hormon stresa.

„Utvrdili smo da je nivo kortizola u tesnoj vezi sa većim obimom struka i većim indeksom telesne mase (BMI). Ovi rezultati predstavljaju čvrst dokaz da je hronični stres povezan sa gojaznošću”, prenosi Si-En-En reči Sare Džekson, istraživača sa Instituta za epidemiologiju i zdravlje na University College u Londonu.

Oslobađanje kortizola u krvotok pojačano je u stresnim situacijama. Osim suzbijanja upala i regulisanja krvnog pritiska, ovaj hormon odgovoran je i za promene u nivou šećera u krvi. Kako navode stručnjaci, on igra važnu ulogu u regulisanju metabolizma, strukturi tela i akumulaciji masnih naslaga.

Iako se nivo kortizola najčešće određuje iz krvi, urina ili iz pljuvačke, gde njegov nivo varira u zavisnosti od doba dana, ishrane, iznenadnih stresnih situacija, ovi naučnici su količinu utvrđivali iz dlake kose kako bi dobili pouzdanije podatke o nivou dugoročnog stresa. Rezultat ukazuje na to da hronično visok nivo kortizola može da igra ulogu u regulisanju telesne težine.

„Znamo da postoji veza između stresa i gojaznosti, ali još uvek ne znamo pouzdano da li stres uzrokuje gojaznost ili je obrnuto”, kazala je naučnica Džekson.






Izvor: http://www.politika.rs
« PREV
NEXT »

No comments