NEWS
latest

14 August

Šttimer u klaviru pronašao vreću zlatnika starih više od 100 godina!

Jedan klavir u Šropširu krio je fantastičnu tajnu – vreću zlatnika, za koje je sada utvrđeno da potiču iz perioda od 1847. do 1915. godine.


Vlasnici klavira, koji su ostali anonimni, prijavili su Muzeju „Ladlou“ otkriće i predali instrument zajedno sa novčićima na procenu.

Stručnjaci su se odmah složili da su zlatnici tu skriveni sa namerom i odmah pristupili ispitivanju.

Piter Revil, stručnjak za antikvitete, opisao je otkriće kao „zapanjujuće“.

„Trenutni vlasnici su došli do muzeja i samo nam predali sve na sto. Bio sam apsolutno zapanjen. Ja sam arheolog i navikao sam da se bavim dragocenostima, ali pre nekim srednjovekovnim broševima“, objasnio je Revil.

Vrlo brzo je utvrđeno da je klavir, marke "Broadwood & Sons of London", prodat 1906. godine muzičkoj prodavnici u Eseksu.


Najstariji zlatnik u kolekciji iz doba kraljice Viktorije

Daljom istragom zlatnika utvrđeno je da se radi o takozvanim „soverenima“, zlatnicima koji potiču iz doba „zlatnog standarda“ Ujedinjenog kraljevstva.

Najstariji novčić potiče iz 1847. godine, kada je vladala kraljica Viktorija, dok je najmlađi iz 1915. godine i vremena vladavine kralja Džordža Petog.

Zlatnik iz doba vladavine Džordža Petog

Stručnjaci još ne mogu precizno da procene vrednost, ali smatraju da bi čitavo otkriće moglo da donese „sumu koja bi vlasnicima promenila život“.

Očekuje se da će za mesec dana čitava istraga biti okončana.Izvor: RTS, BI-BI-SI

« PREV
NEXT »

No comments